Maďarsko či Holandsko zasiahla víchrica, pri pobreží sa zrazili lode

Veterné počasie, ktoré zasiahlo Holandsko, spôsobilo rozsiahle škody a narušilo dopravu v krajine. Na rozbúrenom mori sa zrazili dve nákladné lode.

31.01.2022 13:50 , aktualizované: 14:34
Holandsko počasie víchrica škody Foto: ,
Osobné auto v Amsterdame, ktorého strechu poškodil spadnutý strom počas víchrice, ktorá zasiahla Holandsko v pondelok 31. januára 2022.
debata (1)

Posádku jednej z lodí museli evakuovať pomocou troch vrtuľníkov. Poškodenie lode Juliette D „predstavovalo priame ohrozenie 18-člennej posádky“, povedal agentúre AP hovorca záchranných zložiek. Druhá loď bola spôsobilá pokračovať v plavbe.

Vietor na pobreží Severného mora vyvracia stromy a strháva strechy, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Amsterdamské letisko pre silný vietor zrušilo približne 260 letov, mnohé ďalšie lety meškajú.

belá Čítajte viac Silný vietor lámal stromy, pod Tatrami vyhlásili mimoriadnu situáciu

Úrady vyzvali obyvateľov, aby cestovali autom iba v nevyhnutných prípadoch. Silný vietor spôsobil aj výpadky v železničnej doprave.

Víchrica najprv zasiahla pobrežné oblasti na západe a severe krajiny. V Scheveningene strhlo strechu plážovej reštaurácie. Na pobreží preventívne uzavreli hrádze.

Holandský kráľovský meteorologický ústav vydal výstrahy pred vetrom, ktorý by na pobreží mohol v nárazoch dosahovať rýchlosť až 110 kilometrov za hodinu. Výstraha je v platnosti až do večerných hodín.

vietor Čítajte viac Nadja a Malik udreli na Európu: Krajiny hlásia štyri obete

Vyše 270 poškodených budov v Maďarsku

Víchrica zase v Maďarsku poškodila aj osem rodinných domov, ktorých 34 obyvateľov dočasne ubytovali ich príbuzní. Agentúru MTI o tom informoval hovorca Celoštátneho riaditeľstva civilnej ochrany (OKF) Dániel Mukics.

Podľa jeho slov hasičov k odstraňovaniu následkov silného vetra volali na pomoc v nedeľu v 1 645 prípadoch, na 192 miestach pracovali ešte aj v pondelok. Najviac práce mali v Peštianskej župe a v Budapešti.

Víchrica spôsobila materiálne škody vo všetkých župách, výnimkou bola len župa Baranská.

Poškodených bolo 273 budov, čo tvorilo tretinu škôd. Medzi poškodenými budovami boli rodinné domy, kostoly, nemocnica, ambulancia i iné verejné budovy. V obci Beled v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe strhol vietor časť strechy rodinného domu, ktorá zasiahla jedného človeka na dvore. O jeho stave bližšie OKF neinformovalo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Holandsko #silný vietor #zrážka lodí