Zomrela manželka známeho exšpióna Esther Pollardová, podľahla covidu

Manželka izraelského exšpióna Jonathana Pollarda, ktorá roky bojovala za jeho prepustenie z amerického väzenia, v pondelok zomrela na komplikácie v súvislosti s ochorením COVID-19. Mala 69 rokov. Informovala o tom agentúra AP.

31.01.2022 15:28
pollard Foto:
Jonathan Pollard spolu s manželkou Esther na zábere z roku 2015.
debata (1)

Jej manžel bol spravodajský analytik amerického vojenského námorníctva v 80. rokoch minulého storočia. V roku 1985 bol zatknutý a o rok neskôr sa priznal k sprisahaniu v súvislosti s tým, že svojim izraelským kontaktom poskytol tajné americké dokumenty, pričom za to dostal peňažnú odmenu. V roku 1987 ho odsúdili na doživotie. Esther sa za neho vydala, až keď bol vo väzení.

Po tom, ako si Pollard odpykal 30 rokov za mrežami – vrátane času stráveného vo vyšetrovacej väzbe po svojom zatknutí – ho v roku 2015 podmienečne prepustili na slobodu s tým, že nasledujúcich päť rokov musí zostať v USA. V roku 2020 sa presťahoval do Izraela. Na letisku v Tel Avive privítal Pollarda a jeho manželku Esther vtedajší izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Pollardovci, obaja ortodoxní židia, po vystúpení z lietadla pobozkali zem. Netanjahu predniesol modlitbu vďakyvzdania a odovzdal Pollardovi izraelský preukaz totožnosti.

Súčasný izraelský premiér Naftali Bennett o zosnulej Pollardovej povedal, že je „ženou, ktorej oddanosť a láska k manželovi sa stala symbolom sily, odhodlania a viery“.

Špionážna aféra podľa AP na dlhé roky poškvrnila vzťahy medzi židovským štátom a USA.

Jonathan Pollard Čítajte viac Prepustili Pollarda odsúdeného v USA za špionáž pre Izrael
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Jonathan Pollard #koronavírus