Putin bude na návrhy Západu reagovať, keď uzná za potrebné

Ruský prezident Vladimir Putin bude komentovať odpovede Spojených štátov a NATO na návrhy Moskvy týkajúce sa bezpečnostných záruk, "keď to uzná za potrebné".

31.01.2022 15:54
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (15)

Novinárom to povedal Putinov tlačový tajomník Dmitrij Peskov s tým, že „presný dátum nevie povedať.“

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo 17. decembra 2021 návrhy dohôd o bezpečnostných zárukách, ktoré Moskva očakáva od Washingtonu a NATO.

Ústupky neurobili

Obe dohody – so Spojenými štátmi a členmi aliancie – zahŕňajú okrem iného prísľub nerozširovania NATO ďalej na východ, vrátane odmietnutia prijatia Ukrajiny do aliancie, ako aj zavedenie obmedzení týkajúcich sa nasadenia útočných zbraní, najmä jadrových.

Spojené štáty a NATO odovzdali svoje odpovede na návrhy Ruska 26. januára.

Americká strana žiadala, aby sa texty týchto dokumentov nezverejňovali, no americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zverejnili ich základné ustanovenia.

Karol Lovas Čítajte viac Vrtieť Ukrajinou

Rusko následne konštatovalo, že Západ neurobil principiálne ústupky, avšak načrtol smery pre ďalšie rokovania.

TASS dodal, že v poslednom čase sa v západných krajinách, ale aj v Kyjeve, objavujú vyhlásenia o možnej ruskej invázii na Ukrajinu.

Peskov aj v pondelok na brífingu opäť označil takéto informácie za ničím nepodložené eskalovanie napätia. Zdôraznil, že Rusko pre nikoho nepredstavuje žiadnu hrozbu.

Zároveň nevylúčil možnosť provokácií druhej strany na „ospravedlnenie takýchto vyhlásení“.

Prsom ukazuje na USA

V tejto súvislosti varoval, že pokusy o použitie sily na vyriešenie krízy na juhovýchode Ukrajiny by mohli mať veľmi vážne následky.

Trussová Čítajte viac Británia chystá tvrdšie a širšie sankcie voči Rusku

Hovorca Kremľa súčasne zdôraznil, že Európa si musí uvedomiť neprípustnosť zasahovania USA do svojich záležitostí. Podľa jeho slov „Anglosasi na európskom kontinente značne zvyšujú napätie“.

„My, Európania, máme o čom premýšľať, keď napríklad krajina, ktorá je mimo nášho kontinentu, u nás doma eskaluje napätie. Nie je to správne. A kým my, Európania, nepochopíme, že nám to všetkých škodí, sotva sa podarí napraviť túto situáciu,“ vyhlásil Peskov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine