U Johnsona počas covidpárty „vážne zlyhali“. Mayová: Porozumeli ste pravidlám?

V čiastočnej správe z vyšetrovania možných porušení pandemických opatrení členmi britskej vlády počas viacerých večierkov, ktorú zverejnili v pondelok popoludní, sa píše o "vážnom zlyhaní" pri dodržiavaní štandardov počas lockdownu. Informovali o tom na svojich webových stránkach stanice BBC a Sky News.

31.01.2022 16:41 , aktualizované: 17:59
Boris Johnson Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson
debata (5)

V správe sa podľa BBC píše o „vážnom zlyhaní“ pri dodržiavaní najvyšších štandardov, ktoré sa očakávajú od osôb pracujúcich priamo „uprostred vlády“, i štandardov, ktorých dodržiavanie sa v tom čase očakávalo od všetkých obyvateľov Británie. V čase možných porušení opatrení v Británii platil lockdown a zhromaždenia osôb boli obmedzené.

Bez povolenia, ale s alkoholom

V správe, ktorá má 12 strán, sa podľa BBC jasne uvádza, že zhromaždenia na Downing Street v čase lockdownu „nemali byť povolené“. V prípade ďalších zhromaždení nemalo byť povolené, aby sa ich priebeh vyvíjal „takým smerom, akým sa vyvíjal“.

Záhrada v sídle britského premiéra na Downing Street bola „použitá na zhromaždenia bez povolenia či dohľadu“. Vyšetrovatelia píšu, že konzumácia alkoholu na pracovisku je vo všetkých prípadoch nevhodná.

Boris Johnson Čítajte viac Johnson má prvého vyzývateľa. Bývalý vojak chce byť premiérom

Britský úrad vlády, ktorý toto vyšetrovanie vedie, predtým v pondelok oznámil, že správu zaslal úradu britského premiéra na Downing Street 10.

Johnson si vypočul bučanie

Premiér Boris Johnson sa v reakcii na zverejnenie správy za svoje konanie aj za spôsob, akým reagoval na správy o večierkoch, ospravedlnil. Poďakoval zároveň vládnej úradníčke Sue Grayovej za jej správu o vyšetrovaní týchto akcií a za prácu, ktorú odviedla. Ďalšie prešetrenie okolností stretnutia v Downing Street je na polícii, uviedol Johnson v prejave k poslancom.

Premiér tiež oznámil, že plánuje rozsiahlu reštrukturalizáciu a reformu svojho úradu, ktorá ale nezahŕňa jeho vlastnú rezignáciu. Práve potom ale volajú predstavitelia opozície aj niektorí poslanci z jeho vlastnej Konzervatívnej strany. „Chápem to a napravím to,“ povedal Johnson.

Johnson na výhrady poslancov reagoval opakovane uistením, že jeho vláda bojuje s pandémiou covidu, že situáciu zvláda a že chce pokračovať v práci, ktorú začal. „Som si istý, že ľudia chcú, aby sa tento parlament venoval veciam, ktoré sú naozaj dôležité,“ uviedol Johnson. Zaradil medzi nich aj riešenie vplyvu brexitu.

Kritika Mayovej

Po premiérovom prejave nasledovali reakcie poslancov. Kritiku zožal Johnson okrem iného od svojej predchodkyne, bývalej konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej. „Ľudia môžu očakávať, že ich premiér čítal protikoronavírusové pravidlá, porozumel im a rešpektuje ich. Buď ste ich nečítali, alebo im nerozumiete, alebo ste sa rozhodli, že pre vás tieto pravidlá neplatia,“ vyhlásila Mayová.

Tí na jeho reč reagovali bučaním a nesúhlasnými výkrikmi.

Premiérov hovorca povedal, že zistenia v pondelok popoludní zverejnia na oficiálnej webovej stránke britskej vlády a takisto sprístupnia v knižnici Dolnej snemovne britského parlamentu.

Boris Johnson Čítajte viac Johnson nemá v úmysle odstúpiť

Hovorca však nemohol bezprostredne potvrdiť, či budú zadržané časti správy vôbec niekedy zverejnené – z dôvodu vyšetrovania londýnskej Metropolitnej polície (MPS), ktorá minulý týždeň začala vlastné vyšetrovanie, pri ktorom využíva aj závery z vyšetrovania tajomníčky Grayovej.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Boris Johnson #koronavírus