Poľsko ponúka Ukrajine „obrannú“ muníciu, ktorá jej chýba

Poľsko ponúklo muníciu Ukrajine, ohrozené možnou ruskou inváziou, povedal pred novinármi Pawel Soloch, šéf Kancelárie národnej bezpečnosti, čo je poľský úrad vykonávajúci pokyny hlavy štátu v oblasti obrany a bezpečnosti.

31.01.2022 17:19
ukrajina Foto:
Ukrajinský vojak trénuje s americkými protibunkrovými raketami M141 (SMAW-D) na vojenskom cvičisku Javoriv neďaleko Ľvova na západe krajiny..
debata (20)

Varšava teraz podľa neho čaká na odpoveď z Kyjeva. Česká vláda sa minulý týždeň rozhodla darovať Ukrajine 4 000 delostre­leckých granátov kalibru 152 milimetrov za asi 37 miliónov korún.

Poľsko ponúklo niekoľko desiatok tisíc kusov nábojov, uviedol Soloch s tým, že ide o „obrannú muníciu“, pretože „má slúžiť na obranu, a nie na útok“.

„Ponuku sme odovzdali ukrajinskej strane, čakáme na odpoveď. (Ponúknutú muníciu) sme pripravení okamžite dodať,“ uistil podľa serveru Onet.pl. Bližšie podrobnosti o ponúknutom strelive neuviedol.

Snahy zastrašiť

S myšlienkou nielen politickej, ale aj vojenskej podpory Ukrajiny prišiel podľa Solocha prezident Andrzej Duda po rokovaní so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským a konzultáciách s vládou. Celú záležitosť má dotiahnuť do konca minister obrany Mariusz Blaszczak.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin bude na návrhy Západu reagovať, keď uzná za potrebné

Dodávka munície podľa poľských médií zapadá do snáh Západu odstrašiť Rusko od vpádu na Ukrajinu, pri hraniciach už Moskva zhromaždila desaťtisíce svojich vojakov.

Rusko, ktoré na jar 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstanie proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny, popiera, že by malo v úmysle napadnúť susednú krajinu.

Vybuchujúce sklady

Poľsko, podobne ako česká armáda, disponuje húfnicami Dana ešte československej výroby v „sovietskej“ kalibru 152 milimetrov. Nové delá pre poľskú armádu, kombinujúce juhokórejské podvozky a britské veže, sú už „západného“ kalibru 155 milimetrov.

Karol Lovas Čítajte viac Vrtieť Ukrajinou

Denník Gazeta Wyborcza pripomenul, že po ruskej agresii v Donbase na jar 2014 vyleteli do povetria muničné sklady na Ukrajine, ale aj v Česku a v Bulharsku. Ukrajine sa teraz podľa denníka nedostáva hlavne delostreleckej munície v kalibroch 122 a 152 milimetrov a tankovej munície kalibru 125 milimetrov. Poľsko týmito nábojmi disponuje a tiež ich vyrába. Varšava tiež v roku 2008 dodala Gruzínsku, bojujúcemu vtedy s Ruskom, prenosné protiletecké rakety Grom, ktoré sa v boji ukázali ako veľmi efektívne, dodal denník.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #Ukrajina