Rusko podľa USA k bielorusko-ukrajinským hraniciam posiela 30-tisíc vojakov

USA majú dôkazy, že Rusko chce začiatkom februára vyslať k bielorusko-ukrajinskej hranici vyše 30-tisíc vojakov, povedala dnes podľa agentúry Reuters na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN o Ukrajine americká veľvyslankyňa Linda Thomasová-Greenfieldová. Podľa nej ide o bojové jednotky "pripravené vykonávať útočné akcie na Ukrajine".

31.01.2022 17:51 , aktualizované: 18:06
debata (147)

Washington si podľa nej neželá konfrontáciu, avšak v prípade invázie na Ukrajinu by USA „konali rýchlo“. TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od agentúr AP, AFP, DPA a Reuters.Doplnila, že teraz je v Bielorusku podľa jej informácií 5 000 ruských armádnych príslušníkov.

Nebenzia: Vytvárate hystériu

Thomasová-Greenfieldová vo svojom prejave zhodnotila súčasnú situáciu v Európe ako nebezpečnú. Nedávne kroky Moskvy označila za destabilizujúce a agresívne.

„Toto je najväčšia – a hovorím to nahlas a zreteľne – najväčšia mobilizácia vojakov v Európe za uplynulé desaťročia. Ide o (ruské) bojové jednotky pripravené vykonávať útočné akcie na Ukrajine,“ vyhlásila Thomasová-Greenfieldová.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia ešte predtým obvinil americkú kolegyňu z toho, že vytvára hystériu a „megafónovú diplomaciu“ zvolaním prvého zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN o aktuálnej kríze.

Karol Lovas Čítajte viac Vrtieť Ukrajinou

Varovanie Bidena

Americký prezident Joe Biden varoval Rusko pred vážnymi následkami, ak sa „odkloní od diplomacie a zaútočí na Ukrajinu“, informovala agentúra AFP.

„Ak chce Rusko úprimne riešiť naše vzájomné bezpečnostné obavy prostredníctvom dialógu, budú sa Spojené štáty a ich spojenci a partneri naďalej zapojovať v dobrej viere… Ak sa naopak Rusko odkloní od diplomacie a napadne Ukrajinu, tak ponesie zodpovednosť a bude čeliť rýchlym a vážnym následkom,“ uviedol Biden vo vyhlásení zverejnenom počas zasadnutia BR OSN.

Rusko podľa informácií americkej armády zhromaždilo v posledných mesiacoch pri ukrajinských hraniciach vyše 100-tisíc vojakov. Ďalší ruskí vojaci boli vyslaní do Bieloruska, aby sa tam vo februári zapojili do spoločného cvičenia bieloruskej a ruskej armády. Manévre s názvom Spojenecké odhodlanie sa budú konať v blízkosti západnej hranice Bieloruska s Poľskom a Litvou – členskými štátmi NATO – a tiež pri južných hraniciach s Ukrajinou.

Žiadali rokovať za zatvorenými dverami

Západ sa obáva, že Rusko sa pripravuje na možnú agresívnu akciu voči Ukrajine, Moskva to ale popiera.

Na začiatku pondelkového zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN sa Rusko narýchlo pokúsilo verejnú schôdzku zrušiť. Desať z pätnástich členov rady však hlasovalo za jej pokračovanie. Traja členovia sa zdržali a proti hlasovalo len Rusko a Čína. DPA pripomenula, že piati stáli členovia BR OSN (Británia, Čína, Francúzsko, Rusko, USA) nemajú právo veta v procedurálnych záležitostiach. Možnosť veta sa totiž vzťahuje na rozhodnutia BR OSN.

ukrajina Čítajte viac Poľsko ponúka Ukrajine „obrannú“ muníciu, ktorá jej chýba
147 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Ukrajina