Macron opäť telefonoval s Putinom, zvážia osobné stretnutie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin spolu v pondelok večer opäť hovorili o Ukrajine. Išlo o druhý telefonát oboch štátnikov za uplynulé dni. Potvrdil to Kremeľ a neskôr aj Elyzejský palác. Správu priniesli agentúry AFP a TASS.

31.01.2022 21:51
macron putin Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a prezident Ruska Vladimir Putin na koláži snímok
debata (18)

„Lídri si naďalej vymieňali názory na situáciu okolo Ukrajiny a na otázky spojené s dlhodobými právne záväznými bezpečnostnými zárukami pre Rusko,“ uviedol Kremeľ v tlačovom vyhlásení.

Moskva zároveň spresnila, že lídri oboch krajín zvážia osobné stretnutie.

Putin v piatok Macronovi povedal, že reakcie Spojených štátov a Severoatlantickej aliancie (NATO) na ruské návrhy týkajúce sa bezpečnosti neriešili hlavné obavy Moskvy. Ruský prezident tiež uviedol, že nechce, aby sa situácia ohľadom Ukrajiny vyhrotila.

France Algeria Čítajte viac Odborníčka: Macronov postoj k Rusku sa mení

Elyzejský palác po telefonáte lídrov uviedol, že pondelkový hovor nadväzoval na rozhovory, ktoré Macron uskutočnil so svojimi ruskými a ukrajinskými partnermi, a tento krok prichádza ako súčasť úsilia o deeskaláciu napätia. Paríž ďalej uviedol, že Macron a Putin privítali „pozitívny pokrok“ po stredajších rozhovoroch v normandskom formáte (Francúzsko, Nemecko, Rusko a Ukrajina) a podporili ďalší dialóg o implementácii dohôd o prímerí na Ukrajine dohodnutých v roku 2015.

Relatívne zmierlivý tón Macrona voči Rusku je v kontraste s tvrdšou rétorikou francúzskych spojencov v NATO – Británie či Spojených štátov, poznamenala AFP. Rusko popiera, že plánuje napadnúť svojho východného suseda. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné záruky vrátane toho, že Aliancia sa nebude rozširovať smerom na východ a Ukrajina sa nikdy nestane členom Organizácie Severoatlantickej zmluvy.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Emmanuel Macron