Rusko podľa USA rozmiestnilo na hraniciach s Ukrajinou ďalších vojakov

Americké ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že Rusko počas uplynulého víkendu znova posilnilo vojenskú prítomnosť na hraniciach s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra DPA.

01.02.2022 06:16 , aktualizované: 06:31
debata (70)

„V priebehu víkendu boli rozmiestnené v Bielorusku a na hraniciach s Ukrajinou ďalšie ruské pozemné jednotky,“ povedal hovorca Pentagónu John Kirby vo Washingtone. Dodal, že okrem toho USA pozorujú narastajúce aktivity ruských námorných síl v Stredomorí a v Atlantickom oceáne. Nejde však o „nič nepriateľské“, povedal Kirby. Zároveň ale poznamenal, že Rusko má viac plavidiel, vykonáva cvičenia na mori a jednoznačne pracuje na zlepšovaní svojich schopností.

V súvislosti s vyjadrením prezidenta Joea Bidena o plánoch na vyslanie dodatočných amerických vojakov do východoeurópskych členských štátov NATO Kirby priblížil, že jednou z možností je nasadenie vojakov, ktorí sa už v Európe nachádzajú namiesto toho, aby tam prileteli jednotky z USA či iných oblastí. V Európe sa bežne – nielen v krízových časoch – nachádzajú desaťtisíce amerických vojakov, pripomína DPA. Kirby nespresnil, kedy ani koľko vojakov by sa mohlo presunúť.

Spojené štáty v pondelok oznámili, že uvádzajú 8500 vojakov do stavu „zvýšenej pohotovosti“ v dôsledku vývoja súvisiaceho s Ukrajinou. Podľa Bidena nejde zo strany USA o „provokáciu“, ale o uistenie spojencov o americkej podpore. Zároveň uistil, že nemá v úmysle vyslať amerických vojakov alebo sily NATO na Ukrajinu.

Washington žiada, aby Moskva stiahla približne 100-tisíc ruských vojakov zhromaždených na hraniciach s Ukrajinou. Rusko odmieta tvrdenia, že plánuje inváziu, a naopak žiada, aby členovia Severoatlantickej aliancie (NATO) nerozmiestňovali svoje jednotky vo východnom krídle Aliancie a aby sa Ukrajina nikdy nestala členom NATO.

USA nariadili rodinám vládnych pracovníkov, aby odišli z Bieloruska

Spojené štáty v pondelok v súvislosti s narastajúcimi obavami týkajúcimi sa hroziacej ruskej invázie na Ukrajinu nariadili rodinným príslušníkom amerických vládnych zamestnancov v Bielorusku, aby z krajiny odišli. Svojich občanov tiež varovali, aby tam necestovali vzhľadom na napätie medzi Washingtonom a Ruskom. Informovala o tom agentúra AFP.

„Vzhľadom na nárast nezvyčajných a znepokojivých ruských vojenských aktivít v blízkosti hraníc s Ukrajinou by si občania USA, ktorí sa nachádzajú v Bielorusku, alebo zvažujú, že tam vycestujú, mali uvedomiť, že situácia je nepredvídateľná a v regióne panuje zvýšené napätie,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA vo vyhlásení. Američanov varovalo pred cestami do Bieloruska vzhľadom na „svojvoľné presadzovanie zákonov“ a „riziko zatknutia“.

K tomuto kroku prišlo niekoľko hodín po tom, čo Washington pohrozil zavedením sankcií voči bohatým ruským oligarchom v prípade, že Rusko napadne Ukrajinu.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová v pondelok obvinila Moskvu, že v priebehu niekoľkých týždňov plánuje rozmiestniť neďaleko bieloruskej hranice s Ukrajinou až 30-tisíc ruských vojakov. Už v súčasnosti je podľa USA v Bielorusku zhruba 5000 ruských vojakov.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia tieto obvinenia odmietol. Nijaký ruský predstaviteľ sa podľa jeho slov nevyhrážal Ukrajine napadnutím. Vojenské jednotky sú v Bielorusku za účelom spoločných cvičení, dodal.

Rusko zhromaždilo na hraniciach s Ukrajinou približne 100-tisíc svojich vojakov, čím vyvolalo obavy Západu z hroziaceho ozbrojeného konfliktu.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #bielorusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine