Ryanair chce, aby sa Bielorusko zaručilo, že nepresmeruje ďalší let

Írska letecká spoločnosť Ryanair vyzvala v pondelok Bielorusko, aby sa zaručilo, že sa nebude opakovať situácia s vynúteným pristátím jej lietadla, ku ktorej došlo vlani v máji. Aerolínie zároveň uviedli, že lety nad Bieloruskom by nemali byť obnovené, pokiaľ sa Minsk k tomuto nezaviaže, informovala agentúra Reuters.

01.02.2022 08:02 , aktualizované: 09:05
debata (21)

„Myslíme si, že pre budúcnosť leteckého cestovania je kľúčové, aby sa neopakovalo to, čo možno podľa mňa považovať za prvý prípad štátom sponzorovaného medzinárodného pirátstva od Chicagského dohovoru (dohovor o medzinárodnom civilnom letectve z roku 1944)… Nad Bieloruskom by sa nemalo prelietavať, kým nezískame primerané záruky, že sa to nebude opakovať,“ uviedol generálny riaditeľ Ryanairu Michael O'Leary.

Vyšetrovanie núteného pristátia letu s Pratasevičom bude pokračovať

Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO) oznámila, že bude pokračovať vo vyšetrovaní okolností presmerovania letu spoločnosti Ryanair do Bieloruska. Dôvodom sú nezrovnalosti v tvrdeniach bieloruských úradov, informovala v utorok agentúra AFP.

Vyšetrovací tím ICAO predtým dospel k záveru, že varovanie pred bombou na palube lietadla linky Ryanairu, ktorú vlani v máji presmerovali do bieloruskej metropoly Minsk, kde zadržali bieloruského novinára Ramana Prataseviča, bolo „zámerne falošné“.

Po vyhodnotení výslednej správy o incidente však rada ICAO, pozostávajúca zo 36 štátov, požiadala v pondelok vyšetrovateľov, aby „pokračovali vo svojej práci“. Niektoré členské štáty totiž „vyjadrili znepokojenie nad medzerami v informáciách poskytnutých Bieloruskom a nezrovnalosťami obsiahnutými v dôkazoch dostupných v čase vyšetrovania,“ vysvetlila ICAO vo vyhlásení.

Tento špecializovaný úrad OSN so sídlom v kanadskom Montreale zároveň poznamenal, že v ostatnom čase sa v súvislosti s letom FR4978 objavujú nové informácie. Podrobnosti však vo vyhlásení neuviedol.

Vyšetrovatelia v predmetnej správe dospeli k zisteniu, že Bielorusko zatajuje niektoré informácie, ktoré sú pre vyšetrovanie podstatné. Okrem toho nesedí ani časová os tykajúca sa e-mailu, ktorý obsahoval bombovú vyhrážku.

Podľa správy tiež trvalo vyprázdnenie lietadla 30 minút, pričom pilotovi povolili aj napriek bombovej hrozbe zostať na palube aj po odchode pasažierov. Následné prehľadávanie lietadla a pátranie po údajnej bombe trvalo iba 18 minút.

Vyšetrovanie však „nedokázalo pripísať spáchanie činu nezákonného zasahovania žiadnej osobe ani krajine“.

Let spoločnosti Ryanair, ktorý 23. mája 2021 smeroval z Grécka do Litvy, musel núdzovo pristáť v Minsku a bieloruské úrady následne zatkli dvoch pasažierov na palube tohto lietadla – novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľku, ruskú občianku Sofju Sapegovú.

Spojené štáty, Kanada, Európska únia a Británia uvalili v júni pre tento incident na Bielorusko sankcie.

Americké ministerstvo spravodlivosti minulý týždeň obvinilo niekoľko predstaviteľov bieloruskej vlády zo zosnovania sprisahania s cieľom únosu lietadla. Spravilo tak v čase zvyšujúceho sa napätia medzi USA a Ruskom, ktoré je spojencom Bieloruska, analyzuje AFP.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Ryanair