USA apelovali na Irán, aby spoločne začali priame rokovania o jadrovej dohode

Vysokopostavený predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov v pondelok upozornil, že čas na rokovania s Iránom ohľadom obnovy tzv. jadrovej dohody sa kráti, a apeloval na Teherán, aby súhlasil s priamymi rozhovormi s Washingtonom. Informovala o tom agentúra AFP.

01.02.2022 08:54
debata (7)

„Myslím si, že sme v bode, keď musia všetky strany spraviť niektoré z kľúčových politických rozhodnutí,“ povedal nemenovaný americký činiteľ.

„Ak je naším cieľom dosiahnuť porozumenie rýchlo… potom je pre strany, ktoré toho riskujú najviac, najlepším spôsobom – pri akýchkoľvek rokovaniach – stretnúť sa osobne,“ povedal narážajúc na Irán a USA. „Spojené štáty sú "pripravené stretnúť sa s Iránom, ak sú oni (Iránci) pripravení stretnúť sa s nami,“ poznamenal.

Iránsky jadrový program je podľa tohto amerického vládneho úradníka už veľmi blízko k tomu, aby Teherán dokázal vyrobiť jadrovú zbraň, a preto podľa jeho slov zostáva na dosiahnutie dohody už len niekoľko týždňov.

Najnovšie kolo rokovaní o nukleárnej dohode vo Viedni prerušili minulý týždeň s cieľom poskytnúť účastníkom čas na konzultácie. Koordinátor EÚ, ktorý rozhovory sprostredkúva, súčasne vyzval na „politické rozhodnutia“, ktoré by prelomili patovú situáciu.

Diplomati svetových veľmocí a Iránu sa stretávajú v rakúskej metropole v úsilí o oživenie dohody z roku 2015, ktorú Teherán pôvodne uzavrel so Spojenými štátmi, s Britániou, Čínou, Francúzskom, Ruskom a Nemeckom.

Irán v jadrovej dohode súhlasil s obmedzením svojho nukleárneho programu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií. Svoje záväzky však postupne prestal plniť po tom, ako USA za vlády prezidenta Donalda Trumpa od tejto dohody v roku 2018 odstúpili a voči Islamskej republike znova zaviedli prísne sankčné opatrenia.

Administratíva nového šéfa Bieleho domu Joea Bidena pomohla síce opätovne naštartovať rokovania s Iránom, avšak USA sa na nich zúčastňujú len nepriamo. Francúzska tlačová agentúra pripomína, že Irán pred týždňom po prvý raz uviedol, že priamym rozhovorom s USA je otvorený.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #medzinárodná jadrová dohoda