Biden chce veľvyslankyňu USA na Slovensku presunúť do Kyjeva

Americká veľvyslankyňa na Slovensku Bridget Brinková by sa mala stať novou ambasádorkou na Ukrajine. Podľa televízie CNN ju na tento post vybral prezident Joe Biden, avšak nomináciu zatiaľ oficiálne neoznámili, keďže Kyjev nepotvrdil jej schválenie.

01.02.2022 12:09
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (61)

Ako pripomenula CNN, schválenie veľvyslanca vládou cieľovej krajiny je súčasťou štandardného procesu a môže trvať niekoľko dní, ale aj týždňov. Zdroj blízky ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému televízii povedal, že Kyjev nomináciu Brinkovej v súčasnosti posudzuje.

Agentúra Bloomberg cituje dva nemenované zdroje, ktoré uviedli, že v čase rastúceho napätia medzi Ukrajinou a Ruskom chce mať americká vláda na veľvyslaneckom poste v Kyjeve kariérneho diplomata s bohatými skúsenosťami vo východnej Európe. Aj Bloomberg označuje Brinkovú za hlavnú favoritku na túto funkciu.

Brinková je veľvyslankyňou USA na Slovensku od júla 2019. Predtým pôsobila v Národnej bezpečnostnej rade Bieleho domu a na zastupiteľských úradoch v Srbsku, Uzbekistane, Gruzínsku a ďalších krajinách.

Zastupiteľský úrad USA na Ukrajine v súčasnosti vedie chargé d'affaires Kristina Kvienová. Poslednú riadnu veľvyslankyňu na Ukrajine Marie Yovanovitchovú odvolal pred takmer tromi rokmi vtedajší šéf Bieleho domu Donald Trump po tom, čo ju jeho poradcovia opakovane obvinili z marenia Trumpovho úsilia o vyšetrovanie aktivít bývalého viceprezidenta a vtedajšieho prezidentského kandidáta Bidena a jeho syna na Ukrajine.

Americké ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň nariadilo odsun rodín svojich diplomatov z Ukrajiny. Zároveň umožnilo „dobrovoľne“ opustiť krajinu zamestnancom zastupiteľského úradu, ktorí nie sú nevyhnutne potrební pre jeho fungovanie.

Rusko, Ukrajina, konflikt, vojaci, Krym Čítajte viac USA volajú svojich ľudí z Ukrajiny domov, neodporúčajú ani cestu do Ruska
61 debata chyba
Viac na túto tému: #diplomacia #Ukrajina #Bridget Brinková