Proruské vedenie v Donbase si vyhradilo právo požiadať Rusko o vojenskú pomoc

Proruské vedenie v Donbase v utorok upozornilo, že ak Západ bude pokračovať v dodávkach zbraní pre ukrajinskú armádu, vyhradzuje "si právo obrátiť sa na Ruskú federáciu a ďalšie krajiny so žiadosťou o vojenskú a vojensko-technickú pomoc".

01.02.2022 13:07
F-16 / Stíhačka / Foto:
Belgická stíhačka typu F-16 počas cvičenia NATO v Litve, január 2022
debata (134)

Podľa agentúry Interfax to vyhlásil predstaviteľ tzv. ľudových milícií samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin s tým, že Kyjev „aktívne vytvára úderné skupiny pre útočné operácie v Donbase“.

Agentúra Interfax pripomenula, že podľa správ z pondelka na Ukrajinu prileteli minimálne tri ďalšie vojenské dopravné lietadlá NATO. Podľa západných zdrojov ide o britské vojenské dopravné lietadlo Airbus A400M, ktoré vzlietlo z leteckej základne Brize Norton v Anglicku, a poľské CASA C-295M.

V Ľvove bolo zasa spozorované kanadské vojenské dopravné lietadlo C-17 Globemaster III. Interfax dodal, že od druhej polovice januára už americké a britské dopravné lietadlá uskutočnili najmenej 15 letov na Ukrajinu s dodávkami zbraní a vojenského vybavenia.

Vojenské dopravné lietadlá Britského kráľovského letectva C-17A Globemaster III, ktoré štartujú z leteckej základne Brize Norton, vykonali od 17. januára najmenej deväť letov na Ukrajinu s dodávkami zbrani. Podľa Londýna dopravili do Kyjeva prenosné protitankové riadené strely NLAW.

Pokiaľ ide o Spojené štáty, Interfax informoval, že sa uskutočnili dva lety vojenských dopravných lietadiel Air Force C-17A Globemaster III, pričom jedno pristálo v Kyjeve a druhé vo Ľvove.

Okrem toho štyri dopravné lietadlá Boeing-747 prenajaté americkou armádou u spoločnosti National Airlines doviezli na Ukrajinu zásielky zbraní, vrátane prenosných protitankových raketových systémov Javelin.

Dvadsiateho januára priletelo do Ľvova s nákladom ukrajinské dopravné lietadlo An-124. Štartovalo z mesta Huntsville v štáte Alabama, v ktorého blízkosti sa podľa Interfaxu nachádza Redstone Arsenal – vojenské zariadenie armády Spojených štátov.

O deň neskôr dorazil do Kyjeva ukrajinský An-124 vypravený z poľského mesta Rzeszów. A 26. januára bol zaznamenaný let lietadla An-124 z bulharského mesta Burgas na Ukrajinu. Kyjev tento týždeň očakáva prílet ďalších amerických lietadiel s vojensko-technickou pomocou, oznámil predtým ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Donbas