Blinken vyzval Rusko na okamžitú deeskaláciu napätia na Ukrajine

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval v utorok počas telefonického rozhovoru so svojim ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom Rusko na "okamžitú" deeskaláciu napätia a stiahnutie vojsk z blízkosti ukrajinských hraníc, informovali agentúry AFP a TASS.

01.02.2022 19:00
Antony Blinken Foto: ,
Antony Blinken
debata (53)

Blinken „zdôraznil, že ďalšia invázia na Ukrajinu bude mať rýchle a vážne následky, a vyzval Rusko, aby sa snažilo o diplomatickú cestu“, uviedol americký rezort diplomacie vo vyhlásení.

Blinken počas rozhovoru tiež upozornil na zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a na právo všetkých nezávislých krajín rozhodovať samostatne o svojej vonkajšej politike. „Ak (ruský) prezident Putin neplánuje vojnu ani zmenu režimu, minister (Blinken) povedal Lavrovovi, že teraz je čas na stiahnutie vojsk,“ uvádza sa vo vyhlásení. Rozhovor Blinkena s Lavrovom sa podľa neho uskutočnil „v nadväznosti na písomnú odpoveď USA na Ruskom žiadané bezpečnostné záruky“.

„Minister zahraničných vecí zdôraznil, že USA sú spolu so svojimi spojencami a partnermi pripravené pokračovať na bilaterálnej báze vo výmene názorov s Ruskom v súvislosti s bezpečnostnými otázkami, ktoré vyvolávajú všeobecné znepokojenie,“ uviedlo americké ministerstvo.

Tank Čítajte viac Rusko poprelo, že by reagovalo na odpoveď USA týkajúcu sa bezpečnostných záruk

Podľa Lavrova sa Spojené štáty pri diskusii o bezpečnostných zárukách venujú vážnym, avšak z pohľadu Ruska druhoradým otázkam.

Lavrov tiež v utorok oznámil, že Spojené štáty informovali o tom, že dostali odpoveď na svoju písomnú reakciu adresovanú Moskve, na základe nedorozumenia. Rusko totiž v utorok poprelo, že by Washingtonu nejakú odpoveď odovzdalo. Šéf ruskej diplomacie zároveň dodal, že Rusko dokončuje svoje medzirezortné hodnotenie odpovede USA na Moskvou žiadané bezpečnostné záruky.

Napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti so situáciou na Ukrajine stúpa už niekoľko týždňov. Washington obviňuje Moskvu z toho, že pripravuje vojenskú inváziu na Ukrajinu. Rusko popiera tvrdenia, že plánuje inváziu, a naopak žiada, aby členovia Severoatlantickej aliancie (NATO) nerozmiestňovali svoje jednotky vo východnom krídle Aliancie a aby sa Ukrajina nikdy nestala členom NATO.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Antony Blinken