Zelenskyj: Konflikt s Ruskom by znamenal vojnu v Európe v plnom rozsahu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok po rokovaní s britským premiérom Borisom Johnsonom v Kyjeve povedal, že vojenský konflikt s Ruskom by sa týkal nielen Ukrajiny, ale viedol by k rozsiahlej vojne v Európe. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

01.02.2022 21:18
Johnson zelenskyj Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj diskutujú počas stretnutia v Kyjeve 1. februára 2022.
debata (62)

„Musíme byť pripravení na zlé veci… Musíme brániť našu krajinu a chrániť našu kultúru, jazyk a tradície… Rusi by nás mali počúvať. Mali by počúvať a pochopiť, že vojna je niečo, čo v skutočnosti nikto nepotrebuje. Ale zároveň sme nikoho nepozvali, aby nás prišiel navštíviť so zbraňou v ruke,“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii po boku britského premiéra Johnsona. Podľa neho sú Ukrajinci pripravení „bojovať do samého konca“. Prezident zároveň varoval, že prípadný vojenský konflikt by zasiahol celý kontinent.

„V prípade silnej eskalácie proti nášmu štátu dôjde k tragédii. Hovorím to veľmi otvorene. Toto nebude vojna Ukrajiny a Ruska. Toto bude európska vojna. Plnohodnotná vojna,“ vyhlásil predstaviteľ Kyjeva.

Viktor Orbán / Vladimir Putin / Čítajte viac Putin rokoval s Orbánom päť hodín, hovorili aj o vzťahoch EÚ s Ruskom

Zelenskyj zároveň poďakoval Británii za podporu v „ťažkých časoch“. Spojené kráľovstvo a Ukrajina sa podľa neho dohodli, že budú spolupracovať na posilnení schopnosti Ukrajiny brániť sa voči prípadnej ruskej agresii. Zároveň spresnil, že počas rokovania diskutovali o možných krokoch, ktoré majú odradiť Ruskú federáciu od útoku.

„Sme vďační Británii za podporu, ktorú potvrdzuje aj rozhodnutie britskej vlády zaviesť voči Rusku sankcie v prípade agresie voči Ukrajine,“ dodal prezident. Zelenskyj zároveň povedal, že Ukrajina zodpovedne pristupuje k minskej dohode o ukončení vojny na východe Ukrajiny, ale nesúhlasí s Ruskom v postupe, akým má byť dohoda implementovaná.

Johnson: V prípade vojenskej agresie budú sankcie voči Rusku okamžité

Britský premiér Johnson počas tlačovej konferencie v Kyjeve povedal, že Rusko sa snaží zmeniť bezpečnostnú architektúru Európy. „Ide tu o celú európsku bezpečnostnú architektúru, pretože nepochybujte o tom, čo sa tu podľa mňa snaží dosiahnuť (ruský) prezident Putin. Myslím si, že sa nás snaží prinútiť, aby sme zmenili spôsob, akým sa pozeráme na európsku bezpečnosť tým, že priložil zbraň k hlave Ukrajiny a zastrašuje ju,“ povedal Johnson a dodal, že Kyjev má morálne i zákonné právo brániť sa.

Johnson tiež varoval, že prípadná ruská invázia na Ukrajinu by viedla k pohrome a že v prípade vojenskej agresie začnú sankcie voči Rusku platiť okamžite. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP a Reuters.

„Ruská invázia na Ukrajinu by bola politickou a humanitárnou katastrofou a podľa môjho názoru by to bola pre Rusko aj svet vojenská katastrofa,“ povedal Johnson na tlačovej konferencii v Kyjeve.

Antony Blinken Čítajte viac Blinken vyzval Rusko na okamžitú deeskaláciu napätia na Ukrajine

Britský premiér vyzval Rusko, aby stiahlo svoje jednotky z oblastí pri ukrajinských hraniciach a aby nezhody neriešilo vojenskou cestou.

„Je životne dôležité, aby Rusko ustúpilo a zvolilo si cestu diplomacie. Verím, že je to stále možné,“ povedal Johnson po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Predstaviteľ Londýna zároveň varoval Moskvu, že v prípade vpádu na územie susednej krajiny Británia zavedie tvrdé sankcie.

„Je dôležité, aby v Moskve pochopili, že spôsob, akým tieto sankcie aplikujeme, bude automatický. V momente, keď dôjde k ďalšiemu vpádu na suverénne ukrajinské územie, začnú tieto sankcie platiť… Predkladáme novú legislatívu, (ktorá) nám umožní veľmi priamym spôsobom zasiahnuť strategické obchodné záujmy Ruska,“ spresnil Johnson.

Rusko za uplynulé týždne pri hraniciach s Ukrajinou rozmiestnilo desaťtisíce vojakov. Moskva však údajnú inváziu odmieta a naopak žiada od Západu bezpečnostné záruky.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Boris Johnson #Volodymyr Zelenskyj