Zelenskyj: Nevzdáme sa už ani kúska svojho územia

Ukrajina zvyšuje bojovú efektivitu a schopnosti svojej armády, ale zbrane, ktoré dostáva od západných partnerov, mieni využívať výlučne na svoju obranu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to vyhlásil v Kyjeve na spoločnej tlačovej konferencii s holandským premiérom Markom Ruttem, informovala agentúra Ukrinform.

02.02.2022 13:40 , aktualizované: 15:31
Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (33)

„Pre nás je veľmi dôležité, že všetky tieto zbrane – to je obrana. My rozmýšľame len o mieri a deokupácii území. A len diplomatickou cestou,“ povedal Zelenskyj, ktorý súčasne zdôraznil, že Ukrajina sa nevzdá už ani piade svojho územia.

Zelenskyj a Rutte počas rokovaní v Kyjeve diskutovali o bezpečnostnej situácii na hraniciach Ukrajiny a o možných sankciách voči Rusku zo strany EÚ a Holandska v prípade eskalácie napätia. Zelenskyj pripomenul, že táto situácia „ovplyvňuje ekonomiku nášho štátu“. Dodal, že Ukrajina v spolupráci s Holandskom vybuduje na svojom území takmer 50 nemocníc a rehabilitačných centier pre vojenský personál a veteránov.

Zelenskyj označil Rutteho návštevu za dôležitú aj preto, že holandský líder navštívil Ukrajinu naposledy pred 17 rokmi. „Táto návšteva sa koná v čase, keď Ukrajina potrebuje podporu a pomoc,“ ocenil ukrajinský prezident.

Rusko Maďarsko Putin Orbán schôdzka Čítajte viac Unikli odpovede USA a NATO na ruské návrhy. Peskov: Nemáme s tým nič

Rutte zase prisľúbil Ukrajine podporu v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Rutte na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským povedal, že jeho krajina rada a ochotne poskytne odborné poradenstvo v tejto oblasti.

Ukrajinu postihol v januári vážny kybernetický hekerský útok na vládne webové stránky, z ktorého Kyjev obvinil Rusko.

Rutte sa nezmienil o prípadných holandských dodávkach zbraní na Ukrajinu, ale už predtým naznačil ochotu urobiť to. Zelenskyj oznámil, že Ukrajina odovzdala tejto členskej krajine Európskej únie zoznam vojenských potrieb. Zároveň ukrajinský líder zdôraznil: „Myslíme len na mier.“

Návštevy ako tá Rutteho majú cieľ pomôcť stabilizovať ukrajinskú ekonomiku, uviedol na tlačovej konferencii Zelenskyj. V utorok cestovali do Kyjeva aj britský premiér Boris Johnson a poľský premiér Mateusz Morawiecki a demonštrovali tam svoju podporu Zelenskému, píše agentúra DPA.

Vladimir Putin Čítajte viac Ukrajina má dôkaz o tom, že za kybernetickým útokom na jej vládne weby je Rusko
33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj