Mráz na hraniciach Turecka s Gréckom kosí migrantov

Turecké úrady oznámili, že našli ďalších sedem umrznutých migrantov pri hraniciach s Gréckom. Počet migrantov, ktorí v pohraničí zomreli na podchladenie, sa tak od stredy zvýšil na 19, uviedla dnes agentúra AFP.

02.02.2022 14:10 , aktualizované: 03.02.2022 15:15
debata (1)

Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sú tieto úmrtia výsledkom správania sa Grécka, ktoré údajne migrantov zatlačilo za tureckú hranicu. Hovorca gréckej vlády to dnes označil za „propagandu a falošné tvrdenia“.

Bez topánok a šiat

Nájdenie ďalších siedmich tiel oznámili úrady mesta Edirne (historicky tiež Drinopol), ktoré leží pri hraniciach s Gréckom. Turecké úrady tvrdia, že ide o migrantov, ktorých grécka polícia zatlačila do Turecka. V stredu, keď polícia našla 12 tiel, Ankara tvrdila, že grécki pohraničníci vzali migrantom topánky a šaty.

„Je neprijateľné nechať umrznúť 12 ľudí. A nie je to prvýkrát, čo čelíme tomuto druhu správania zo strany Grécka,“ povedal dnes Erdogan pred odletom na Ukrajinu. Kritizoval tiež Európsku úniu za to, že k prípadom mlčí, a európsku pohraničnú agentúru Frontex, že sa len nečinne prizerá.

Minister: Nikdy na hranici neboli

Za „úplne nepodložená“ dnes označil turecké tvrdenia hovorca gréckej vlády Jannis Ikonomu, podľa ktorého sa Turecko snaží „zneužiť utečencov“. „Naša krajina dokázala tým, že zachránila ľudí v (pohraničnej oblasti) rieky Evros a v Egejskom mori, že ctí vládu práva a humanitu a sleduje prísnu ale spravodlivú migračnú politiku,“ povedal vládny hovorca. V stredu grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis označil za propagandu výroky, že migranti boli do Turecka zatlačení z Grécka. „Nikdy na hranici nedošli,“ uviedol Mitarakis.

Atény sa dlhodobo sťažujú, že Ankara nedodržiava dohody, ktoré uzavrela s Európskou úniou, a nekontroluje dostatočne dôsledne svoje hranice. Turecko naopak tvrdí, že Grécko zaháňa migrantov na jeho územie a zaobchádza s nimi „s krutosťou“.

Rusko Ukrajina vojaci tank konvoj Čítajte viac Ukrajine hrozí vysídlenie až dvoch miliónov ľudí, varuje nórska organizácia

Najväčšiu migračnú vlnu v posledných rokoch zažilo Grécko v roku 2015, keď cez neho do EÚ dorazil takmer milión migrantov z Afriky, Ázie a Blízkeho východu. Prílev utečencov sa výrazne spomalil po tom, čo Ankara s Bruselom v roku 2016 podpísala dohodu, v ktorej sa za finančnú pomoc zaviazala brániť utečencom v ceste z Turecka do EÚ.

Vlani prešlo do Grécka z Turecka cez pozemné hranice či preplávalo cez more na 9 000 utečencov. O rok skôr to bolo necelých 16 000 migrantov. Vlani 53 migrantov zomrelo alebo bolo nezvestných. Tento rok dorazili do Grécka podľa Úradu vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) asi tri stovky utečencov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Čítajte viac Erdogan varuje Európu: Pomôžte Afgancom doma, inak riskujete novú migračnú vlnu
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #migrácia #migranti #migračná politika