Z poľskej bane Turów vyťaží Praha milióny

Štyridsaťpäť miliónov eur odškodného. Toľko bude Varšavu stáť súhlas Prahy s ďalšou prevádzkou kontroverznej hnedouhoľnej bane Turów, ktorá sa nachádza neďaleko českých hraníc. Je to suma, o akú by inak Poľsko prišlo iba za tri mesiace na pokutách, ktoré mu vyrubila Európska komisia.

03.02.2022 13:42 , aktualizované: 14:15
turow Foto:
Poľská baňa Turów nachádzajúcej sa neďaleko českých hraníc.
debata

Premiéri Petr Fiala a Mateusz Morawiecki podpísali vo štvrtok v Prahe dohodu o prevádzke povrchovej bane Turów, ktorá bola predmetom dlhodobých sporov medzi Varšavou a Prahou. „Odvalili sme balvan, ktorý v posledných rokoch zaťažoval česko-poľské vzťahy,“ konštatoval Fiala podľa portálu Novinky. „Končí sa obdobie zmrazenia či brzdenia veľmi dobrých poľsko-českých vzťahov,“ sekundoval mu podľa agentúry PAP Morawiecki.

Český premiér pripustil, že rokovania boli veľmi tvrdé a dlhé, prinášajú však podľa neho výhody hlavne pre obyvateľov prihraničných oblastí.

V kľúčových bodoch dohody sa zrodil kompromis. Podľa Fialu dostane Česko od Poľska náhradu v celkovej výške 45 miliónov eur. Pôvodne Praha požadovala 50 miliónov eur, Poľsko ponúkalo 40 miliónov.

Hneď ako tieto peniaze z Poľska dorazia, čo sa zrejme stane už dnes, Česká republika stiahne žalobu, ktorú podala kvôli Turówu na Poľsko na Súdny dvor Európskej únie. Práve vo štvrtok sa k sporu vyjadril advokát Súdneho dvora EÚ, keď dal za pravdu Českej republike. Poľsko podľa neho porušilo právo únie, keď neposúdilo vplyv nových prác v bani blízko českých hraníc na životné prostredie. Baňa, ktorá napĺňa zhruba sedem percent energetických potrieb Poľska a spolu s elektrárňou dáva prácu asi 20-tisíc ľuďom, odčerpáva českým obciam v pohraničí podzemnú vodu a navyše sa z nej šíri nadmerný hluk a prach.

Na plnenie dohody by mal päť rokov dohliadať súd. V tomto prípade Česko najskôr požadovalo desať rokov, Poľsko ponúkalo iba dvojročný dohľad.

Varšava sa tiež zaviazala dostavať podzemnú stenu, ktorá by mala zabrániť odtoku podzemnej vody, vybuduje tiež nadzemný val na ochranu pred prachom a hlukom. Až do dokončenia ťažobnej činnosti sa bude monitorovať znečistenie životného prostredia.

Funkčnosť podzemnej bariéry ale českí enviromentalisti spochybňujú. Podľa nich poľská strana už vlani uznala, že voda odteká z bane inokadiaľ. Fiala však tvrdí, že zmluva zaručuje funkčnosť bariéry. „Zmluva garantuje, že podzemná stena bude funkčná a pokiaľ nie, ťažba sa zastaví,“ citoval českého premiéra portál iDNES.

„Uzavretie dohody v tomto znení je v rozpore s českými i európskymi zákonmi, ktoré neumožňujú vysloviť súhlas so škodami na životnom prostredí na vlastnom území,“ upozornila iniciatíva Spoločne za vodu, ktorej členmi je viacero ekologických organizácií. Tie kritizujú aj skutočnosť, že česká vláda zmluvu schválila na utajenom zasadaní v stredu večer. „Právo na informácie, ktoré je jedným zo základných práv verejnosti, teraz premiér Fiala a všetci ministri jeho vlády pošliapali. Vláda koná úplne proti svojim predvolebným sľubom, jej konanie, naopak, pripomína kontroverzné praktiky bežné pre vládnutie v Poľsku,“ cituje iDNES Nikol Krejčovú z Greenpeace.

Poľsko predvlani povolilo rozšírenie ťažby v Turówe bez ohľadu na námietky českej strany. Súdny dvor EÚ na základe českej žaloby vlani v máji nariadil Poľsku predbežným opatrením zastaviť práce. Poliaci však práce neprerušili. Súd preto nariadil Poľsku platiť denné penále vo výške pol milióna eur. Európska komisia minulý mesiac varovala Varšavu, že dlžnú sumu, ktorá už dosahuje desiatky miliónov eur, jej môže odrátať z budúcich platieb z eurofondov.

turow Čítajte viac Zaplaťte. Vyzvala Eurokomisia Poľsko pre ťažbu v Turówe

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #Petr Fiala #Mateusz Morawiecki #Baňa Turów