Mattarella zložil prísahu na druhé funkčné obdobie

Sergio Mattarella sa vo štvrtok ujal úradu talianskeho prezidenta na druhé funkčné obdobie, keď na spoločnom zasadnutí oboch komôr parlamentu zložil slávnostnú prísahu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

03.02.2022 16:16
Mattarella Foto:
Novozvolený taliansky prezident Sergio Mattarella máva počas slávnostnej prísahy v talianskom parlamente v Ríme vo štvrtok 3. februára 2022.
debata (1)

Mattarella sa najprv nechcel uchádzať o ďalšie sedemročné obdobie v úrade, ale nakoniec pod vplyvom zákonodarcov súhlasil. Priniesol tak kruhom širokej vládnej koalície určité uvoľnenie napätia, pretože zákonodarcovia v parlamente sa predtým týždeň márne snažili hlasovaním nájsť jeho nástupcu.

Mattarella (80) minulý víkend vyhlásil, že prebiehajúca koronavírusová kríza a ťažké ekonomické a sociálne podmienky ľudí v Taliansku sú dôvodom, prečo je povinný prijať rozhodnutie parlamentu znovu ho vymenovať za prezidenta.

Prezident, ktorý pochádza zo Sicílie a je bývalým ministrom, si vyslúžil úctu Talianov svojím tichým, skromným správaním a pokojným riešením opakovaných politických kríz, ako aj zdravotnej krízy v krajine.

V talianskom politickom systéme je prezident vplyvným predstaviteľom, ktorý vymenováva premiérov a často ho povolajú k riešeniu politických kríz. Vlády v tejto tretej najväčšej ekonomike eurozóny vydržia v priemere rok.

Mattarella Čítajte viac Skončí ako 87-ročný. Mattarella vypočul volanie Draghiho a pokračuje v úrade
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Sergio Mattarella #taliansky prezident