Macron si telefonoval s Putinom aj Zelenským

Francúzsky prezident Emmanuel Macron si vo štvrtok telefonoval s prezidentmi Ruska a Ukrajiny - Vladimirom Putinom a Volodymyrom Zelenským. Hovoril s nimi zvlášť a podľa vyhlásenia Elyzejského paláca sa snažil dosiahnuť pokrok v otázke ukrajinského Donbasu a to v rámci úsilia o zmiernenie napätia v oblasti, uviedla agentúra Reuters.

03.02.2022 22:38
Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron
debata (11)

S Putinom si Macron telefonoval už tretíkrát za posledný týždeň.

Francúzsky prezident podľa agentúry Reuters v rozhovoroch s oboma svojimi náprotivkami zdôraznil význam rokovaní s cieľom dosiahnuť strategickú rovnováhu v Európe, ktorá by umožnila znížiť napätie a zaručiť bezpečnosť na kontinente.

„Vladimir Putin znovu upozornil na provokatívne vyhlásenia a akcie kyjevského vedenia, ktoré sú v rozpore s minskými dohodami,“ cituje TASS z vyhlásenia Kremľa. Prezidenti podľa neho spolu tiež hodnotili súčasnú situáciu, okrem iného s ohľadom na nedávne rokovania medzi rôznymi medzinárodnými predstaviteľmi.

Najvyšší predstavitelia Ruska a Francúzska podľa Kremľa hovorili o bezpečnostných požiadavkách Moskvy a dohodli sa na ďalších rokovaniach. Putin s Macronom telefonicky hovoril už v piatok a v pondelok.

Eduard Heger Čítajte aj Heger vyjadril predsedovi ukrajinskej vlády solidaritu a plnú podporu

Zelenskyj dnes na twitteri napísal, že s Macronom pokračoval v dialógu okrem iného o urýchlení mierového procesu v rámci takzvaného normandského formátu. To sú štvorstranné rozhovory, v ktorých Francúzsko s Nemeckom sprostredkovávajú rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom s cieľom ukončiť konflikt na východe Ukrajiny. Prezidenti sa podľa Zelenského dohodli „na ďalších krokoch na udržanie stability Ukrajiny a posilnenie finančnej a hospodárskej spolupráce“.

Rusko v posledných mesiacoch zhromaždilo pri ukrajinských hraniciach desiatky tisíc vojakov a vyvolalo tým obavy Západu, že sa pripravuje na vojenskú akciu na Ukrajine. Moskva popiera, že by mala v pláne Ukrajinu napadnúť. Tvrdí, že má obavy o vlastnú bezpečnosť. Od Spojených štátov a NATO žiada okrem iného záruku, že aliancia neprijme Ukrajinu, a nebude tak zvyšovať svoju prítomnosť v ruskej blízkosti. NATO aj USA túto ruskú požiadavku odmietajú.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina #Emmanuel Macron #Volodymyr Zelenskyj