Rusko si podľa USA pre napadnutie Ukrajiny vymyslí zámienku

Predstavitelia amerických tajných služieb sa domnievajú, že Rusko má v pláne vymyslieť si zámienku pre napadnutie Ukrajiny. Pravdepodobne pôjde o video zachytávajúce zinscenovaný útok. Vo štvrtok to uviedli vysokopostavení predstavitelia Bieleho domu, informovali agentúry Reuters a AFP.

03.02.2022 23:14 , aktualizované: 04.02.2022 12:14
Rusko Ukrajina tank Foto: ,
Na snímke z videa zverejneným ruským ministerstvom obrany ruské tanky T-72B3 pália počas vojenského cvičenia na vojenskej tréningovej základni Golovenki pri Moskve 2. februára 2022.
debata (146)

„Máme informáciu, že Rusko si zrejme bude chcieť vymyslieť zámienku na napadnutie… Domnievame sa, že Rusko vytvorí veľmi živé propagandistické video, ktoré môže zahŕňať telá a hercov, ktorí budú vykreslení ako trúchliaci, a obrazy zničenej oblasti,“ uviedol hovorca amerického Pentagónu John Kirby.

VIDEO: Spoločné cvičenie ruskej a bieloruskej armády, ktoré sa začalo začiatkom februára na záberoch Ministerstva obrany Ruskej federácie.

Video

Podľa Washingtonu by Rusko takto mohlo zinscenovať útok ukrajinskej armády alebo tajnej služby „na ruské zvrchované územie alebo na ruskojazyčné obyvateľstvo“. „S istotou nevieme, či toto je cesta, ktorú si (Rusko) vyberie, vieme však, že je to možnosť, o ktorej sa uvažuje,“ uviedol pre médiá Jonathan Finer – zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť.

Lavrov zámienku poprel

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v piatok tvrdenia Spojených štátov o príprave falošných záberov s útokom ukrajinských vojakov označil za za nezmysel. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS uviedol, že to nie je prvýkrát, čo Spojené štáty zverejňujú informácie o údajných plánoch vpádu Ruska na Ukrajinu, ale nič také nenasledovalo.

„Prečítal som si a videl na internete akési vyhlásenie, že Rusko pripravuje falošné video s údajným útokom ukrajinských vojakov na Donbas. Nezmyselnosť tohto druhu výmyslov, ktorých pribúda každým dňom, je zjavná každému, hoci aj málo skúsenému politológovi,“ povedal Lavrov denníku Izvestija.

Washington tieto konkrétne obvinenia podľa nemenovaného amerického predstaviteľa, ktorého cituje agentúra Reuters, zverejňuje preto, aby Rusko „odradil“ od podobných plánov.

Jens Stoltenberg Čítajte viac Rusko má v Bielorusku 30-tisíc vojakov, najviac od studenej vojny

Napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti so situáciou na Ukrajine stúpa už niekoľko týždňov. Washington obviňuje Moskvu z toho, že pripravuje vojenskú inváziu na Ukrajinu. Rusko popiera tvrdenia, že plánuje inváziu, a naopak žiada od Západu bezpečnostné záruky.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #vojna na Ukrajine