Česko stiahlo žalobu voči Poľsku ohľadom Turówa

Česko stiahlo žalobu voči Poľsku na Súdnom dvore EÚ ohľadom prevádzky poľskej hnedouhoľnej bane Turów, ktorá bola predmetom dlhodobých sporov medzi Varšavou a Prahou, oznámil v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala agentúra PAP.

04.02.2022 11:10 , aktualizované: 11:36
turow Foto:
Baňa Turów pri poľskom meste Bogatynia.
debata (1)

Poľský premiér a jeho český náprotivok Petr Fiala vo štvrtok podpísali medzivládnu dohodu o riešení vplyvu ťažobnej činnosti v bani Turów.

„Tým je vec úplne ukončená,“ povedal Morawiecki na stiahnutie žaloby.

Podmienkou pre to, aby Praha žalobu stiahla, bolo okrem iného, ​​že Poľsko zaplatí 45 miliónov eur za škody spôsobené ťažbou v bani Turów. Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová vo štvrtok večer informovala, že Poľsko náhradu už previedlo.

Penále zaplatiť musia

Česko sa na úniový súd obrátilo vlani vo februári po tom, čo poľské úrady schválili predĺženie ťažby v bani Turów do roku 2026. Podľa českej vlády sa tak stalo bez dostatočného posúdenia vplyvu ďalších prác na životné prostredie, čo je aj názor Európskej komisie. Varšava všetky námietky Prahy aj Bruselu odmietala. Sudcovia v Luxemburgu potom vlani v máji nariadili Poľsku ukončiť práce v bani až do vydania konečného rozsudku. Pretože Varšava sa odmietla podriadiť a ťažba pokračuje, vymeral súd Poľsku pokutu pol milióna eur (12,2 milióna korún) denne.

turow Čítajte viac Z poľskej bane Turów vyťaží Praha milióny

Pokuta sa Poľsku má prestať načítať práve dňom, keď Česko žalobu stiahne. Hovorca Európskej komisie Adalbert Jahnz vo štvrtok povedal, že doteraz uložené penále ale Varšava zaplatiť musí a EK sa mu chystá prvú časť dlžnej sumy strhnúť z úniových dotácií. Premiér Morawiecki o tom však chce vyjednávať s inštitúciami Ú­nie.

Baňa Turów zásobuje uhlím neďalekú elektráreň. Tá je podľa poľskej strany nevyhnutná na zaistenie energetickej bezpečnosti krajiny. Obyvatelia pohraničných obcí na slovenskej strane hranice však poukazujú na to, že v oblasti kvôli ťažbe ubúda spodná voda a sťažujú sa aj na hluk a znečistenie prachom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #Baňa Turów