Von der Leyenová: Vpád Ruska na Ukrajinu by viedol k robustným sankciám

Európska únia pripravila "robustný a komplexný" balík sankcií pre prípad, ak dôjde k novej agresii Ruska voči Ukrajine. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, informuje spravodajca TASR v Bruseli na základe správ agentúry Reuters a týždenníka Politico.

04.02.2022 13:15
Ursula von der Leyenová Foto: ,
Ursula von der Leyenová
debata (41)

Šéfka EK v rozhovore pre denníky Handelsblatt a Les Echos zverejnenom v piatok uviedla, že medzi možné finančné a ekonomické sankcie voči Moskve patrí obmedzenie prístupu ruských podnikov k zahraničnému kapitálu a prísna kontrola vývozu tovarov, najmä technického charakteru. Išlo by napríklad o high-tech komponenty, ktoré Rusko nemôže jednoducho nahradiť, najmä v oblasti umelej inteligencie a moderných zbraňových systémov, kvantových počítačov, laserov a vesmírnej technológie.

Rusko Ukrajina tank Čítajte viac Rusko si podľa USA pre napadnutie Ukrajiny vymyslí zámienku

Sankčný balík by sa týkal aj kontroverzného plynovodu Nord Stream 2, ktorý spája Rusko s Nemeckom. Spustenie tohto plynovodu do prevádzky závisí od krokov Ruska.

„Samozrejme, že osoby blízke (ruskému prezidentovi) Vladimirovi Putinovi a oligarchovia môžu byť výrazne ovplyvnené,“ uviedla Von der Leyenová.

Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo polostrov Krym a podporuje proruských separatistov na východe Ukrajiny, presunulo do blízkosti ukrajinských hraníc približne 100 000 vojakov. Moskva zároveň od Západu žiada bezpečnostné záruky, vrátane záväzku, že Ukrajina nevstúpi do NATO.

Jens Stoltenberg Čítajte viac Rusko má v Bielorusku 30-tisíc vojakov, najviac od studenej vojny
41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Ursula von der Leyenová #Ukrajina #vojna na Ukrajine