Pobaltie v pozore. Ruské jednotky v Bielorusku budia obavy

Nedávne presuny ruských jednotiek do Bieloruska budia veľké znepokojenie susedných pobaltských krajín, uviedla litovská premiérka Ingrid Šimonytéová po stretnutí so svojimi náprotivkami z Estónska a Lotyšska.

04.02.2022 16:12
cvičenie Foto:
Stúpajúci oheň a dym počas spoločného rusko-bieloruského vojenského cvičenia na strelnici Brestsky v piatok 4. februára 2022.
debata (15)

„Rozmiestnenie ruských jednotiek v Bielorusku, kde sa majú zúčastniť takzvaného cvičenia, nás veľmi znepokojuje. Musíme byť pripravení reagovať na úrovni Európskej únie," povedala v súvislosti s obavami z prípadnej ruskej invázie predsedníčka litovskej vlády na tlačovej konferencii. „Musíme zaslať Rusku posolstvo, že cena za ďalšiu agresiu by bola veľmi vysoká,“ zdôraznila podľa agentúry Reuters.

Rusko má teraz v Bielorusku zhruba 30-tisíc vojakov, najviac od konca studenej vojny, informoval vo štvrtok generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. V čase rastúceho napätia medzi Ruskom a Západom kvôli Ukrajine sa ruskí vojaci majú zúčastniť spoločného cvičenia ruskej a bieloruskej armády.

Ursula von der Leyenová Čítajte viac Von der Leyenová: Vpád Ruska na Ukrajinu by viedol k robustným sankciám

Moskva pri hraniciach s Ukrajinou zhromaždila desaťtisíce vojakov a Západ podozrieva Rusko, že sa chystá na územie svojho suseda vpadnúť. Moskva to popiera. Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krym a podporuje separatistov na východe Ukrajiny.

Podľa politického šéfa NATO ruský vojenský kontingent v Bielorusku číta asi 30 000 vojakov, medzi nimi sú aj príslušníci špeciálnych jednotiek. Na území svojho západného suseda presunulo Rusko aj stíhačky, rakety Iskander či systém protivzdušnej obrany S-400.

NATO nemá v úmysle vyslať na Ukrajinu vojakov v prípade ruskej invázie. Začalo ale posilňovať obranu okolitých členských štátov, najmä pobaltských krajín a Poľska. Plánuje tiež posilniť obranu svojho juhovýchodného krídla, konkrétne Bulharska a Rumunska.

Americkí vojaci Čítajte viac Tisícky amerických vojakov prídu do východnej Európy v najbližších dňoch
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Pobaltie