Island ako posledný z trojice krajín končí s lovom veľrýb

Islandské ministerstvo rybolovu a poľnohospodárstva oznámilo, že Island plánuje od roku 2024 ukončiť komerčný lov veľrýb, informovala agentúra AFP.

04.02.2022 18:20
debata (1)

Ministerka rybolovu a poľnohospodárstva Svandís Svavarsdóttir z hnutia Ľavicových zelených (VG) pripomenula, že platnosť kvót na lov veľrýb sa skončí v roku 2024 a na ich predĺženie veľa dôvodov nie je. O hospodárskej výhodnosti tejto činnosti je podľa jej slov k dispozícii len malé množstvo presvedčivých informácií.

Komerčný lov veľrýb je globálne zakázaný od roku 1986. Island spolu s Japonskom a Nórskom však v tomto love pokračujú.

Súčasné kvóty pre obdobie rokov 2019 – 2023 Islandu povoľujú vyloviť 209 veľrýb druhu vráskavec myšok (Balaenoptera physalus) a 217 vráskavcov malých (Balaenoptera acutorostrata). Vráskavec myšok je druhý najväčší druh veľryby na planéte, pripomína AFP.

vorvaň Čítajte viac Vedci hľadajú spôsob ako komunikovať s veľrybami. Pomáha im umelá inteligencia

Dvaja najväčší islandskí držitelia licencií na lov veľrýb však v poslednom období lov pozastavili a jeden z nich s tým v roku 2020 prestal úplne, píše AFP. Za posledné tri roky Island podľa AFP zabil len jednu veľrybu – vráskavca malého v roku 2021.

Náklady na lov sa na Islande zvýšili po tom, ako úrady rozšírili pobrežnú zónu, v ktorej lov nie je povolený, a veľrybári sa musia plaviť ďalej od pobrežia. Dopyt po islandskom veľrybom mäse prudko klesol, odkedy Japonsko v roku 2019 vystúpilo z Medzinárodnej veľvybárskej komisie (IWC) a obnovilo komerčný lov veľrýb.

velryba Čítajte viac Vedci objavili pozostatky dosiaľ neznámeho štvornohého predchodcu veľrýb
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Island #veľryby