Zuckerberg prišiel za jeden deň o 31 miliárd dolárov

Hodnota majetku Marka Zuckerberga, zakladateľa sociálnej siete Facebook, sa za jeden deň znížila až o 31 miliárd USD (27,47 miliardy eur). Bol to jeden z najväčších jednodňových poklesov bohatstva a odštartovali ho slabšie ako očakávané výsledky Meta Platforms, materskej spoločnosti Facebooku, za 4. štvrťrok, ktoré sklamali analytikov.

04.02.2022 22:10
Zuckerberg Foto: ,
Na archívnej snímke z októbra 2019 zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg.
debata (50)

Meta zažila historický kolaps akcií potom, čo jej výsledky v stredu (2.2.) odhalili, že v minulom štvrťroku nezaznamenala žiadny mesačný nárast nových užívateľov Facebooku. To vyvoláva obavy o budúce príjmy spoločnosti. Akcie Meta sa vo štvrtok krátko po otvorení búrz prepadli až o 26 %.

A prudký pád akcií skresal Zuckerbergovi, výkonnému riaditeľovi spoločnosti, čisté imanie na približne 92 miliárd USD zo 120,6 miliardy USD v stredu na konci obchodovania podľa Bloomberg Billionaires Index. To stačilo, aby 37-ročný Zuckerberg prvýkrát od júla 2015 vypadol z prvej desiatky najbohatších ľudí sveta.

Jednodňová strata bohatstva vo výške 31 miliárd USD, spôsobená poklesom akcií, je druhá najväčšia v histórii a mohli by jej konkurovať len kolísavé výkyvy hodnoty majetku Elona Muska, šéfa a zakladateľa Tesly. Tento najbohatší človek sveta stratil vlani v novembri 35 miliárd USD za jeden deň, keď sa akcie Tesly prepadli po jeho aktivitách na sociálnej sieti Twitter. Musk sa vtedy spýtal užívateľov, či by mal predať 10 % zo svojho podielu v spoločnosti. Minulý týždeň sa jeho čisté imanie prepadlo tiež, a to o 25,8 miliar­dy USD.

Aj ďalší spoluzakladatelia spoločnosti Meta čelia bezprecedentnému poklesu osobného majetku. Dustin Moskovitz, 79. najbohatší človek sveta s čistým majetkom 21,2 miliardy USD, na konci obchodovania v stredu stratil približne 3 miliardy USD, zatiaľ čo Eduardo Saverin s majetkom v hodnote 17,5 miliardy USD prišiel o viac ako 4 miliardy USD. Osobný majetok Sheryl Sandbergovej, prevádzkovej riaditeľky spoločnosti Meta v hodnote 2,5 miliardy USD klesol o viac ako 100 miliónov USD podľa údajov zostavených agentúrou Bloomberg. V porovnaní so Zuckerbergom je však bohatstvo Sandbergovej menej koncentrované v akciách spoločnosti, čo zmierňuje „úder“.

Neuspokojivé príjmy Meta prehlbujú problémy spoločnosti, ktorá čelí vyšetrovaniu regulačných úradov po celom svete. A snaží sa tiež odôvodniť svoj strategický posun a investície do konceptu tzv. metaversa, ktorý má nahradiť internet. Medzitým sa mladší z užívateľov presúvajú k platformám ako TikTok a YouTube.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Mark Zuckerberg