Záchranári sa päť dní snažili zo studne vyslobodiť chlapca. Neprežil

Päťročný chlapec, ktorý v utorok uviazol na dne hlbokej studne v severnom Maroku, neprežil.

05.02.2022 16:33 , aktualizované: 23:09
maroko, studna Foto:
Obyvatelia sledujú záchrannú akciu 5-ročného chlapca, ktorý spadol do 32-metrovej studne neďaleko marockého mesta Ighrán.
debata (1)

Informoval o tom marocký kráľovský palác krátko po tom, čo sa záchranárom k chlapcovi podarilo sobotu večer dostať. Predtým museli za týmto účelom vyhĺbiť šachtu. Kráľ Muhammad VI. kondoloval rodičom chlapca, ktorého záchranu sledovalo mnoho ľudí v Maroku aj zahraničí, napísala agentúra AFP.

Päťročný Raján spadol do úzkej prázdnej šachty v dedine Ighrán v hornatej oblasti provincie Šafšávin v utorok večer. Raján zmizol v utorok popoludní. „Hľadala ho celá rodina, a potom sme zistili, že spadol do studne,“ povedala tlači jeho matka. Okolnosti, ako sa to stalo, nie sú zatiaľ objasnené.

Kvôli malým rozmerom studne, ktorá je hlboká 32 metrov, museli záchranári hĺbiť šachtu k jej dnu. Spočiatku mohli používať techniku, v poslednej fáze ale museli pracovať ručne, čo celú akciu výrazne spomalilo. Prácu komplikovala skladba terénu a obavy zo zosuvu pôdy. Šachta mala priemer len 45 centimetrov a jej rozširovanie by bolo príliš riskantné, preto pristúpili záchranári k vykopaniu širokej paralelnej šachty vo svahu, aby sa k chlapcovi dostali zboku.

Úrady si v posledných hodinách neboli istí, či chlapec žije. Kamera, ktorú k nemu spustili, ho snímala, ako leží na boku. „Dúfame, že ho nájdeme živého,“ uviedol vedúci záchranárov. Nebolo ani isté, či dieťa využilo vodu a kyslík, ktorý k nemu spustili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroko