Rusko napadlo Ukrajinu, ohlásila agentúra Bloomberg. Ospravedlňuje sa za chybu

Spravodajská agentúra Bloomberg sa ospravedlnila za titulok, ktorým ohlásila vpád Ruska na Ukrajinu. Moskva hovorí o stroji na propagandu.

05.02.2022 23:36
Ukrajina, dobrovoľníci, teritoriálna obrana Foto: ,
Príslušníci ukrajinských síl teritoriálnej obrany, dobrovoľnícke vojenské jednotky ozbrojených síl, cvičia v sobotu 5. februára 2022 neďaleko Kyjeva na Ukrajine.
debata (654)

Agentúra sa ospravedlnila. „Pripravujeme titulky pre mnohé scenáre a titulok “Rusko napadlo Ukrajinu” bol zverejnený na našej webovej stránke nedopatrením… Chyba nás veľmi mrzí. Titulok bol odstránený a príčinu vyšetrujeme,“ napísala agentúra Bloomberg.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v sobotu kritizovala rezort diplomacie USA za mlčanie v kauze agentúry Bloomberg, ktorá v sobotu na svojom webe zverejnila a neskôr bez vysvetlenia stiahla titulok o vpáde Ruska na Ukrajinu.

Zacharovová na svojom konte na sociálnej sieti Telegram naliehala na ministerstvo zahraničných vecí USA, aby zverejnilo správu o všetkých „fejkoch Bloombergu“, „keď už“ nedávno komentovalo kauzu ruskej spravodajskej spoločnosti RT, aj keď pre svoje obvinenia nemalo dôkazy.

„O Bloombergu je faktov viac ako dosť, ale štátny departement mlčí,“ upozornila Zacharovová, ktorá súčasne kritizovala to, že Washington finančne podporuje aj nemecký kanál Deutsche Welle financovaný i z nemeckého štátneho rozpočtu.

„Toto hovorí samé za seba – stroj NATO na propagandu ide na plný plyn,“ deklarovala Zacharovová.

Agentúra TASS pripomenula, že Bloomberg v sobotu na svojej webovej stránke zverejnil titulok „Rusko napadlo Ukrajinu“. Príspevok na webe „visel“ viac ako 20 minút, kým ho odstránili a kým agentúra uznala chybu a ospravedlnila sa. Vysvetlila, že sa pripravovali „titulky pre rôzne scenáre“ a zmienka o údajnej ruskej agresii sa dostala na verejnosť omylom.

Tento lapsus vyvolal v Rusku veľkú nevôľu a ostré reakcie. Mnohí politici zdôraznili, že takáto publikácia mohla mať veľmi tragické dôsledky.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov síce uviedol, že „sotva mohlo ísť o provokáciu“, zároveň však poukázal na to, že tento incident „ukazuje, aké nebezpečné je napätie podnecované Západom“.

OSN v súvislosti s prípadom vyzvala zainteresované strany, aby sa vyhli akýmkoľvek krokom, ktoré by mohli viesť k eskalácii situácie súvisiacej s Ukrajinou, uviedol pre TASS zástupca hovorcu generálneho tajomníka OSN Farhan Haq.

654 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Bloomberg