Protest kamionistov Konvoj slobody sa šíri do ďalších kanadských miest

Kanadské mestá vrátane najľudnatejšieho Toronta sa stretávajú s protestami proti covidovým opatreniam, ktoré sa šíria z metropoly Ottawy. Takzvaný Konvoj slobody sa začal pred viac ako týždňom ako demonštrácia proti povinnému očkovaniu u vodičov kamiónov, ktorí prechádzajú hranice so Spojenými štátmi.

06.02.2022 08:17
Konvoj slobody, koronavírus, protesty, kanada,... Foto: ,
Demonštranti, ktorí podporujú protest kamionistov Konvoj slobody, prechádzajú ulicami Toronta 5. februára 2022.
debata (126)

Neskôr prerástol do hnutia zameraného proti koronavírusovým opatreniam a protestujúci vystupujú aj proti vláde premiéra Justina Trudeaua. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Všetci už máme dosť príkazov, zastrašovania, života v jednom veľkom väzení,“ povedal agentúre demonštrant z Toronta Robert, ktorý neuviedol svoje priezvisko. „Chceme sa len vrátiť do normálneho života bez toho, aby sme si museli nechať pichnúť do žíl jed, ktorému hovoria vakcíny,“ dodal.

Protestujúci už osem dní blokujú centrum Ottawy. Niektorí účastníci tam podľa Reuters mávajú konfederačnými alebo nacistickými vlajkami a hovoria, že ich cieľom je pád kanadskej vlády.

Polícia v Toronte zablokovala cestu počas...
Muž stojí vo dverách svojho trucku, ktorý...
+7Priaznivec Donalda Trumpa na proteste v Toronte...

Niektorí obyvatelia metropoly sú vystavení takmer neustálemu trúbeniu, rozbíjaniu okien a obťažovaniu za to, že nosia respirátor. Títo ľudia kritizujú ottawskú políciu za to, že už na začiatku týždňa neurobila viac na ukončenie blokády. Jeden z obyvateľov Ottawy podal na organizátorov konvoja hromadnú žalobu, v ktorej požaduje miliónové odškodné.

Viaceré vozidlá protestujúcich dorazili aj do mesta Quebec, kde sa demonštrácia konala v čase každoročného zimného karnevalu. Kamióny už v piatok zablokovali dopravu blízko provinčného parlamentu vo Winnipegu a demonštrácie sa očakávajú aj v Montreale, Calgary a Regine. Niektoré kanadské mestá preventívne postavili zábrany, aby protestujúcim znemožnili zablokovať budovy zákonodarných zborov alebo dopravu v ich okolí.

Podpora protestu Konvoj slobody v Edmontone 5.... Foto: SITA/AP, JASON FRANSON
Konvoj slobody. Kanada Podpora protestu Konvoj slobody v Edmontone 5. februára 2022.

Torontská polícia zvýšila svoju prítomnosť v meste a uzavrela hlavnú triedu v centre z obavy, že by protestujúci mohli začať brániť v prístupe do niekoľkých tunajších nemocníc. Niekoľko torontských zdravotníkov uviedlo, že od svojich zamestnávateľov dostali radu, aby vzhľadom na protest nenosili na verejnosti nemocničné úbory.

Popri dobre organizovanej blokáde, ktorá sa podľa polície čiastočne opierala o financovanie zo strany sympatizantov z USA, si v sobotu protestujúci priniesli prenosné sauny proti mrazivým teplotám.

Jeden muž prechádzal Ottawou na koni a niesol pri tom vlajku s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Ten vodiča kamiónov už skôr podporil v ich proteste proti „drsnej politike krajne ľavicového pomätenca Justina Trudeaua, ktorý zničil Kanadu šialenými príkazmi spojenými s COVIDOM-19“.

Služba GoFundMe v piatok zrušila darcovskú stránku Konvoja slobody s tým, že hnutie porušuje podmienky platformy podľa nej nezákonnou činnosťou. V sobotu uviedla, že vybranú čiastku približne 10,1 milióna kanadských dolárov všetkým prispievateľom vrá­ti.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #Konvoj slobody