V Jeseníkoch sa zasekla lanovka so 130 ľuďmi, prebieha evakuácia

Viac ako sto ľudí uviazlo v nedeľu na zaseknutej lanovke v českom lyžiarskom stredisku Přemyslov na severovýchode krajiny. Evakuáciu momentálne zabezpečujú horskí záchranári a hasiči, informuje spravodajský server iDNES.cz s tým, že nikto dosiaľ neutrpel zranenia.

06.02.2022 16:08
debata

„Evidujeme oznámenie o zaseknutej lanovke v skiareáli Přemyslov. Nikto nie je zranený. Niektoré z osôb sa podarilo dostať dolu,“ uviedla hovorkyňa polície v Olomouckom kraji Petra Vaňharová. Dodala, že evakuácia ďalších osôb pokračuje.

Podľa informácií hasičov zverejnených na Twitteri bolo na lanovke nachádzajúcej sa v obci Loučná nad Desnou v chránenej krajinnej oblasti Jeseníky 130 ľudí, pričom 40 z nich budú dolu dostávať hasiči-lezci.

Pomoc pri zásahu majú poskytnúť i hasiči z Moravskosli­ezskeho kraja. Dispečer horskej služby Jeseníky priblížil, že na mieste je v tejto chvíli tiež osem horských záchranárov.

Lanovka sa podľa riaditeľa areálu Jaroslava Podzimka zasekla z dôvodu technickej poruchy. „Ide o poruchu na brzdách, tým pádom je vyradený hlavný i vedľajší pohon. Čo išlo, sme spustili samospádom, ale zvyšok cestujúcich musia zlaňovať pomocou horolezeckej techniky,“ povedal pre iDNES.cz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #lanovka