V Poľsku pristáli ďalšie lietadlá s americkými vojakmi a technikou

Ďalšie, v poradí druhé, lietadlo s americkými vojakmi a vojenským vybavením pristálo v nedeľu večer na letisku Jasionka pri poľskom meste Rzeszów. Informovala o tom v nedeľu poľský spravodajský web tvn24.pl.

06.02.2022 21:22 , aktualizované: 21:37
USA Poľsko armáda vybavenie vojaci Foto: ,
Americkí vojaci nastupujú do lietadla amerických vzdušných síl na letisku vo Fort Bragg, v štáte Severná Karolína.
debata (41)

Toto lietadlo typu Boeing C-17 Globemaster pristálo v Jasionke v nedeľu po 19.00 h.

Predtým, krátko pred 14.00 h, pristálo na letisku v Podrzeszówe americké lietadlo Boeing C-17 Globemaster III, ktorým z leteckej základne Dover v štáte Delaware odletela do Poľska skupina vojakov 82. výsadkovej divízie.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v prejave na letisku v Podrzeszówe uviedol, že títo americkí vojaci sú vojakom poľskej armády dobre známi.

VIDEO: V Poľsku pristáli ďalšie lietadlá s americkými vojakmi a technikou.
Video

„Veľakrát spolu cvičili. Viackrát sa zúčastnili misií. Slúžili bok po boku v mnohých krajinách po celom svete,“ dodal.

Oznámil vtedy, že ďalšie lietadlá s americkými vojakmi „pristanú v najbližších hodinách“.

Dodal, že vojaci „budú pôsobiť v juhovýchodnej časti našej krajiny, teda na východnom krídle Severoatlantickej aliancie, na východnej hranici Poľskej republiky“.

Blaszczak v súvislosti s presunom amerických síl zdôraznil, že „toto je najlepšia odpoveď“ na hrozby, ktoré postihujú východné krídlo NATO. Dodal, že ide aj dôkaz, že k spojeneckým záväzkom sa pristupuje veľmi vážne.

„Odstrašenie a solidarita sú najlepšou odpoveďou na agresívnu politiku Moskvy, na agresívny pokus o obnovu ruského impéria,“ povedal šéf poľského ministerstva národnej obrany.

Poznamenal, že „toto je odpoveď“, ktorá bola pripravená počas rokovaní, vrátane bilaterálnych.

Vysvetlil, že mal príležitosť niekoľkokrát hovoriť s ministrom obrany USA Lloydom Austinom a absolvoval aj mnoho ďalších stretnutí – podobne ako aj prezident Andrzej Duda, najvyšší veliteľ poľských ozbrojených síl.

„Toto je najlepšia reakcia na hrozby, toto je jediná metóda na zaistenie bezpečnosti pre Poľsko, ale aj pre ostatné krajiny Severoatlantickej aliancie na východnom krídle NATO,“ zdôraznil Blaszczak.

V sobotu ráno pristálo na letisku v Jasionke jedno malé lietadlo s americkými vojakmi z 82. výsadkovej divízie. Major Przemyslaw Lipczyňski z 18. mechani­zovanej divízie poľskej armády v sobotu informoval, že lietadlom prileteli členovia prípravnej skupiny a časť velenia vojakov, ktorí budú dislokovaní v Poľsku.

Agentúra Reuters priniesla správu, že americká armáda potvrdila, že do Poľska pricestoval veliteľ 82. výsadkovej divízie generál Christopher Donahue.

Deň predtým – v piatok – pristálo na letisku v Jasionke osem amerických lietadiel, ktorými priletel tím poverený úlohou zabezpečiť logistickú podporu pre vojakov dislokovaných v Poľsku.

Pentagón vo svojom vyhlásení z 2. februára oznámil dočasné zvýšenie počtu amerických vojakov v Európe s cieľom posilniť východné krídlo NATO z dôvodu koncentrácie ruských jednotiek na ukrajinskej hranici. Spresnil, že do Poľska pôjde 1700 vojakov, do Nemecka 300 a z Nemecka do Rumunska sa ich presunie asi tisícka.

Web TVN24.pl pripomenul, že v USA bolo v posledných týždňoch do stavu vysokej pripravenosti na nasadenie v Európe uvedených 8500 vojakov.

Západ obviňuje Rusko z prípravy možnej invázie na Ukrajinu, pri ktorej hraniciach Moskva sústredila údajne už viac ako 100.000 vojakov.

Moskva plány na vpád na Ukrajinu popiera s tým, že si chce len zaistiť vlastnú bezpečnosť, a z agresívneho správania obviňuje – naopak – alianciu NATO.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #vojna na Ukrajine