Severná Kórea financuje raketový program ukradnutými kryptomenami

Severná Kórea ukradla pomocou kybernetických útokov kryptomeny v hodnote miliónov dolárov, z ktorých financuje svoj program balistických rakiet. Vyplýva to zo správy OSN, o ktorej v nedeľu informovala stanica BBC.

07.02.2022 09:29 , aktualizované: 10:02
bitcoin, mena, kryptomena Foto:
Ilustračné foto: Kryptomena bitcoin
debata (23)

Podľa vyšetrovateľov severokórejskí hekeri od roku 2020 do polovice roka 2021 ukradli digitálne aktíva za viac než 50 miliónov dolárov. Takéto útoky sú „dôležitým zdrojom príjmov“ pre jadrový a raketový program Pchjongjangu, uviedli v správe predloženej sankčnému výboru svetovej organizácie.

Terčom kybernetických útokov boli podľa tohto zdroja najmenej tri kryptomenové burzy v Severnej Amerike, Európe a Ázii.

Správa sa zmieňuje aj o štúdii bezpečnostnej firmy Chainalysis z januára tohto roku, podľa ktorej kybernetické útoky mohli Severnej Kórei priniesť kryptomeny v hodnote až 400 miliónov dolárov.

V roku 2019 pritom OSN informovala, že Severná Kórea získala sofistikovanými kybernetickými útokmi podľa odhadov až dve miliardy dolárov na svoje programy zbraní hromadného ničenia.

Severná Kórea (KĽDR) má rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN zakázané uskutočňovať jadrové skúšky a odpaľovať balistické strely. Podľa správy OSN však napriek prísnym sankciám krajina pokračuje vo vývoji nukleárnej a raketovej infraštruktúry. Naďalej sa tiež snaží v zahraničí získavať materiál, technológie a knowhow pre takéto programy, a to kybernetickými prostriedkami a spoločným vedeckým výskumom.

Výbor monitorujúci sankcie voči KĽDR uviedol, že krajina „zreteľne zrýchlila“ svoje raketové skúšky. USA v piatok oznámili, že Pchjongjang len v januári vykonal deväť takýchto testov.

Kim Čong-un Čítajte viac KĽDR podnikla zrejme najväčší test rakety za posledné roky

V správe OSN sa tiež uvádza, že humanitárna situácia v Severnej Kórei sa naďalej zhoršuje, pravdepodobne v dôsledku uzavretia hraníc počas pandémie koronavírusu. Vzhľadom na nedostatok informácií z izolovanej komunistickej krajiny je však ťažké určiť, koľko problémov spôsobujú medzinárodné sankcie.

Rokovania o odzbrojovaní Kórejského poloostrova

Osobitný zástupca Spojených štátov pre Severnú Kóreu Sung Kim sa koncom tohto týždňa stretne s predstaviteľmi Japonska a Južnej Kórey. Oznámilo to v nedeľu americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra Reuters. Stretnutie sa koná po tom, čo Severná Kórea vykonala sériu testov svojich balistických zbraní.

Sung Kim pocestuje do mesta Honolulu na Havaji, kde sa bude nachádzať od 10. do 15. februára, aby tam hostil trojstranné rokovania o „širokej škále problémov vrátane úplnej denuklearizácie Kórejského polostrova“, uvádza sa vo vyhlásení amerického rezortu diplomacie.

Na rokovaniach sa okrem Sung Kima zúčastní aj japonský riaditeľ pre záležitosti Ázie a Oceánie Funakoši Takehiro a osobitý predstaviteľ Južnej Kórey pre mier na Kórejskom polostrove Noh Kyu-duk.

Spojené štáty sa počas trojstranných rokovaní 12. februára „opäť zaviažu k regionálnej bezpečnosti a trvalému mieru na Kórejskom polostrove“, uvádza americký rezort diplomacie.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #raketový program #kryptomeny