Putin s Macronom rokovali vyše 5 hodín. Ruky si nepodali, prelom nedosiahli

Rozhovory medzi prezidentmi Ruska a Francúzska, Vladimirom Putinom a Emmanuelom Macronom, trvali niečo vyše päť hodín a natiahli sa takmer do polnoci miestneho času. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS.

07.02.2022 12:10 , aktualizované: 23:24
putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin zdraví svojho francúzskeho náprotivka Emmanuela Macrona pred ich spoločným rokovaním v Moskve v pondelok 7. februára 2022.
debata (88)

Podľa nej sa schôdzka v Kremli začala podvečer vo formáte „medzi štyrmi očami“, v rozhovore následne pokračovali počas pracovnej večere. Neskôr sa uskutoční ešte tlačová konferencia.

Putin následne po stretnutí neskoro večer vyhlásil, že niekoľko návrhov predložených Macronom na rozhovoroch v Moskve môže tvoriť základ pre pokrok v kríze okolo Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Niekoľko jeho myšlienok, návrhov… je možné brať ako základ pre nasledujúce kroky,“ povedal Putin. Putin neuviedol žiadne podrobnosti, ale dodal, že obaja lídri budú spolu telefonovať po tom, ako Macron v utorok absolvuje stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ruský prezident na tlačovej konferencii ďalej vyhlásil, že je Macronovi vďačný na snahu vyriešiť túto bezpečnostnú krízu.

„Chcem sa poďakovať pánu Macronovi za snahu, ktorú Francúzsko vynakladá na vyriešenie tejto akútnej záležitosti v našich vzťahoch s NATO, na vytvorenie prostredia stability na európskom kontinente, na vyriešenie krízy na juhovýchode Ukrajiny,“ povedal Putin.

Chcete vojnu s Ruskom?

Putin odmietol tvrdenia, že Rusko koná agresívne voči Ukrajine alebo voči Západu.

„Nie sme to my, kto sa presúva k hraniciam NATO,“ dodal Putin.

Ak sa Ukrajina stane členom západnej vojenskej aliancie NATO, Rusko bude vtiahnuté do konfliktu s európskymi krajinami, upozornil Putin.

„Chcete, aby Francúzsko išlo do vojny s Ruskom?“ položil Putin otázku.

Ruský líder povedal, že za pretrvávajúci konflikt na východe Ukrajiny treba obviňovať tamojších predstaviteľov. „Kyjev stále odmieta každú príležitosť na mierové obnovenie jej územnej celistvosti,“ uviedol Putin.

TASS dodal, že Putin na úvod rozhovoru s Macronom konštatoval, že „medzi Moskvou a Parížom sa vytvorila dobrá atmosféra na to, aby sa vo všeobecnosti zlepšili vzťahy medzi oboma krajinami“. Putin tiež vyzdvihol, že Francúzsko sa vždy veľmi aktívne podieľa na tvorbe zásadných rozhodnutí o európskej bezpečnosti.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov pred rokovaniami vyslovil predpoklad, že na nich bude "absolútne dominovať téma napätia v Európe spojená so situáciou okolo Ukrajiny a bezpečnostné záruky, ktoré od Západu žiada Ruská federácia.

Hovorca Kremľa zároveň poznamenal, že situácia je príliš komplikovaná na to, aby k rozhodujúcim prielomom došlo počas jedného stretnutia.

Na budúci týždeň má prísť do Kremľa aj nemecký kancelár Olaf Scholz.

„Veľmi rád ťa vidím, drahý Emmanuel,“ povedal na úvod Putin Macronovi. Ruky si však nepodali a zasadli oproti seba na vzdialenejšie konce oválneho stola. Podobne rokoval Putin minulý týždeň s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Kremeľ tento postup zdôvodnil dodržiavaním protipandemických opatrení.

Macron na začiatku stretnutia poznamenal, že si od neho sľuboval „začiatok deeskalácie napätia“ ohľadne Ukrajiny.

Kremeľ neočakával prelom

Kremeľ neočakával, že počas rozhovorov príde k zásadnému prelomu pri téme Ukrajiny. Očakával však, že francúzsky prezident príde na rokovaniach s návrhmi na zníženie napätia v Európe, vyhlásil Peskov.

„Samozrejme, situácia je veľmi zložitá na to, aby sme mohli očakávať, že počas rokovaní príde k rozhodujúcemu prelomu… Vieme a sám Macron to povedal Putinovi, že príde s určitými nápadmi, ako nájsť možné spôsoby zníženia napätia v Európe, pričom má v pláne sa s týmito nápadmi podeliť s Putinom,“ uviedol ešte pred rokovaním Peskov.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine