Väčšina amerických vojakov má do Poľska priletieť v pondelok

V pondelok pristáli na letisku pri poľskom meste Rzeszów tri americké vojenské lietadlá C-17A Globemaster III s príslušníkmi 82. výsadkovej divízie americkej armády.

07.02.2022 14:10 , aktualizované: 21:15
Poľsko USA Ukrajina posily lietadlá pristátie Foto: ,
Lietadlo amerických vzdušných síl (v pozadí) pristáva na letisku Rzeszów-Jasionka na juhovýchode Poľska 6. februára 2022 po ich prílete z Fort Bragg.
debata (27)

Ako informovala agentúra Interfax, lietadlá odštartovali zo základne Fort Bragg v americkom štáte Severná Karolína a pristáli na letisku Rzeszów-Jasionka ležiacom asi 90 kilometrov od poľských hraníc s Ukrajinou.

V súlade s rozhodnutím Washingtonu bude v Poľsku celkovo rozmiestnených 1700 amerických výsadkárov. Nateraz je ich podľa dostupných správ v Poľsku dislokovaných najmenej 350.

Prišiel už aj Donahue

Prílety lietadiel s americkými vojakmi na letiská v poľskom pohraničí s Ukrajinou hlásia od konca minulého týždňa. Agentúra Reuters cez víkend priniesla správu, že americká armáda potvrdila, že do Poľska pricestoval už aj veliteľ elitnej 82. výsadkovej divízie generál Christopher Donahue.

Pentagón vo svojom vyhlásení z 2. februára oznámil dočasné zvýšenie počtu amerických vojakov v Európe s cieľom posilniť východné krídlo NATO z dôvodu koncentrácie ruských jednotiek na ukrajinskej hranici. Spresnil, že do Poľska pôjde 1700 vojakov, do Nemecka 300 a z Nemecka do Rumunska sa ich presunie asi tisícka.

Jens Stoltenberg Čítajte viac Stálejšie vojská na východe? Stoltenberg nevylúčil ani Slovensko

Web TVN24.pl pripomenul, že v USA bolo v posledných týždňoch do stavu vysokej pripravenosti na nasadenie v Európe uvedených 8 500 vojakov.

Západ obviňuje Rusko z prípravy možnej invázie na Ukrajinu, pri ktorej hraniciach Moskva sústredila údajne už viac ako 100 000 vojakov.

Moskva plány na vpád na Ukrajinu popiera s tým, že si chce len zaistiť vlastnú bezpečnosť, a z agresívneho správania obviňuje – naopak – alianciu NATO.

Británia vyšle do Poľska ďalších 350 vojakov

Britský minister obrany Ben Wallace oznámil, že Británia vyšle do Poľska ďalších 350 vojakov. Pripoja sa tam ku kontingentu 100 britských vojakov, ktorých tam Londýn vyslal ešte vlani, aby Poľsku pomohli zvládať migračnú krízu na hraniciach s Bieloruskom, informuje agentúra Reuters.

Podľa Wallacea chce Británia týmto spôsobom ukázať, že vie s Varšavou spolupracovať a vyslať tiež jasný signál, že „Británia a Poľsko stoja bok po boku“. Wallace sa takto vyjadril na spoločnej tlačovej konferencii s poľským ministrom obrany Mariuszom Blaszczakom, ktorá sa konala v Londýne po stretnutí tejto dvojice.

Agentúra AFP uvádza, že britskí vojaci posilnia východné krídlo NATO pred prípadnou ruskou agresiou.

Poľsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko boli vlani vystavené bezprecedentnému náporu tisícov migrantov, ktorí sa snažili dostať na územie EÚ cez Bielorusko. Prílev migrantov podľa nich zámerne organizoval bieloruský líder Alexander Lukašenko, aby sa v rámci odplaty za sankcie pokúsil destabilizovať EÚ. Migračná kríza na východných hraniciach eurobloku si vyžiadala najmenej 12 životov.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #americkí vojaci #vojna na Ukrajine