Smrť chlapca vyvolala v Maroku diskusiu o nezabezpečených studniach na vidieku

Stovky ľudí sa v pondelok v Maroku zúčastnili na pohrebe päťročného chlapca, ktorý pred takmer týždňom spadol pri hre do hlbokej studne. Napriek veľkému nasadeniu záchranárov sa chlapčeka nepodarilo zachrániť.

07.02.2022 16:29
Maroko studňa uviaznutie vyslobodenie sanitka Foto: ,
Záchranári nakladajú nosidlá s päťročným chlapcom Rajánom, ktorý bol päť dní uviaznutý v hlbokej studni, do sanitky v marockej dedine Ighran, v provincii Chefchaouen 5. februára 2022.
debata

Telo dieťaťa v sobotu, po vyslobodení zo studne, previezli vrtuľníkom do vojenskej nemocnice v hlavnom meste Rabat. Zatiaľ nie je jasné, či ho podrobili aj pitve, takže informácie o tom, v akom stave bol v čase vyslobodzovania zo studne, nie sú známe.

Pohreb sa konal po poludňajších modlitbách v dedine Ighrán v hornatej oblasti provincie Šafšávin na severe Maroka. Chlapca pochovali na cintoríne Zawija na kopci vzdialenom asi šesť kilometrov od dediny.

Na pohrebe sa zišlo mnoho smútiacich z celej krajiny, ktorí podľa agentúry AP prichádzali k domu rodičov chlapca, aby im vyjadrili sústrasť. Pred domom boli postavené dva veľké stany, v ktorých návštevníkom podávali tradičné občerstvenie.

Pohrebné obrady i situáciu v dedine monitorujú aj desiatky novinárov miestnych i zahraničných mé­dií.

Päťročný Raján spadol do úzkej prázdnej šachty minulý utorok večer. Okolnosti, ako sa to stalo, nie sú zatiaľ objasnené.

Operácia na jeho záchranu sa začala, aj keď na základe záznamu z kamery, ktorú do šachty záchranári spustili, nebolo jasné, či chlapček ešte žije. Chlapcovi sa tiež pokúsili dodať zásoby kyslíka, vody a jedla, avšak nebolo isté, či ich zachytil.

Keďže šachta mala priemer len 45 centimetrov a jej rozširovanie by bolo príliš riskantné, pristúpili záchranári k vykopaniu širokej paralelnej šachty vo svahu, aby sa k chlapcovi dostali zboku.

Na mieste boli pripravení zdravotníci, aby chlapca po vytiahnutí vyšetrili a poskytli mu prvú pomoc. K dispozícii bol i vrtuľník so zdravotníckym vybavením, ktorý ho mal previezť do najbližšej nemocnice.

Rajána dostali záchranári na povrch v sobotu večer po zdĺhavej operácii, ktorá pútala pozornosť celého sveta, dodala agentúra AFP. Krátko po jej skončení kráľovský palác v osobitnom vyhlásení oznámil, že záchrana prišla neskoro, chlapček neprežil.

Kým táto dramatická udalosť s tragickým koncom vyvolala vlnu solidarity v Maroku i v zahraničí, viaceré marocké médiá v pondelok odsúdili pretrvávajúci výskyt nezabezpečených studní v tomto regióne, ktoré sa zvyčajne používajú na zavlažovanie plodín, vrátane konope. Médiá vyzvali úrady, aby sa touto situáciou zaoberali.

Táto nehoda pripomenula tragédiu, ku ktorej došlo začiatkom roka 2019 v španielskej Andalúzii, kde zomrel dvojročný Julen po páde do studne s priemerom 25 centimetrov a hĺbkou viac ako 100 metrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maroko