Taliansky súd rieši rodičov, ktorí odmietli pre svoje dieťa krv očkovaných darcov

Súd v talianskom meste Boloňa sa zaoberá prípadom rodičov, ktorí odmietli pre svoje dieťa transfúziu krvi od darcov očkovaných proti covidu-19. Ich syna, ktorý má podľa denníka la Repubblica menej ako tri roky, čaká operácia srdca. Podľa lekárov je život chlapca ohrozený, pokiaľ sa bude zákrok dlhšie odkladať. Informovala o tom dnes agentúra ANSA.

07.02.2022 17:00
debata (3)

Kauza podľa miestnych médií začala pred niekoľkými týždňami. Rodičia z mesta Modena, ktorých dieťa je v nemocnici v Bologni, tamojším lekárom povedali, že nesúhlasia s transfúziou krvi od ľudí očkovaných proti covidu-19. Potom sa prípad začal šíriť na sociálnych sieťach na účtoch odporcov očkovania, ktorí hľadali pre chorého chlapca neočkovaného darcu krvi. Nemocnica ale takýto postup odmietla s tým, že pre darovanie krvi sú jasne dané pravidlá. Operácia sa navyše ponáhľa.

Podľa riaditeľa národného transfúzneho strediska Vincenza De Angelisa je nemocnica v práve, keď trvá na obvyklom postupe. „Krv pre transfúziu je vyberaná podľa kompatibility, a nie na základe kamarátstva,“ povedal De Angelis agentúre ANSA. Rodičia sa podľa neho nemajú čoho obávať, pretože krv neobsahuje vakcínu ani deaktivovaný vírus, ale iba protilátky. A tie môžu mať aj ľudia po prekonaní choroby, teda aj neočkovaní.

Na súd sa obrátili advokáti rodičov. Prípadom sa ale zaoberá aj súd pre ochranu mladistvých, ktorý posudzuje správanie rodičov v tejto kauze, uviedla APA.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #koronavírus #Covid-19