Zelenský pre nezhody zrušil stretnutie s nemeckou šéfkou diplomacie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zrušil plánované pondelkové stretnutie s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou pre nezhody v súvislosti s plynovodom Severný prúd 2 a poskytnutím vojenskej pomoci Kyjevu.

08.02.2022 10:07
Volodymyr Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (18)

Informovala o tom v utorok agentúra TASS, citujúca amerického novinára Jakea Tappera, moderátora spravodajskej stanice CNN.

Zelenskyj stretnutie zrušil, pretože Baerbocková sa odmietla vyjadriť, či Nemecko v prípade ruskej invázie na Ukrajinu opustí projekt plynovodu, napísal v pondelok na Twitteri Tapper, ktorý sa odvolal na zdroj blízky ukrajinskej vláde.

Dôvodom na zrušenie stretnutia bolo aj odmietnutie Nemecka poskytnúť Kyjevu vojenskú pomoc, dodal moderátor. Zdroj z prostredia ukrajinskej vlády podľa Tappera povedal, že Nemecko je vo východnej Európe a Kyjeve čoraz viac vnímané ako spojenec Ruska, a nie ako spojenec Západu.

Zrušenie stretnutia bolo podľa Tappera oficiálne zdôvodnené zmenou v rozvrhu. Zdroj z prostredia vlády však potvrdil, že to bolo zámerné.

Baerbocková v pondelok v Kyjeve absolvovala rokovania s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Kuleba na následnej spoločnej tlačovej konferencii varoval Moskvu, aby sa nesnažila „vraziť klin“ medzi Kyjev a jeho západných spojencov.

Baerbocková na tlačovej konferencii vyhlásila, že Nemecko je pripravené znášať aj vysokú cenu, ak skutočne dôjde k ďalšej ruskej agresii voči Ukrajine, lebo ide o bezpečnosť Ukrajiny. Nemecká ministerka zahraničných vecí má v utorok pricestovať na tzv. kontaktnú líniu vo východoukrajinskom Donbase.

Annalena Baerbocková / Sergej Lavrov / Čítajte viac Šéfka nemeckej diplomacie: Stabilné vzťahy s Ruskom nemajú alternatívu
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Volodymyr Zelenskyj #Annalena Baerbocková