Poľsko príde o 15 miliónov z eurofondov, rozhodnutie eurokomisie napadne

Poľsko využije všetky dostupné právne prostriedky na to, aby sa odvolalo voči rozhodnutiu Európskej komisie (EK), ktorá oznámila, že Varšave strhne z eurofondov 15 miliónov eur z dôvodu nezaplatila pokút za prevádzkovanie hnedouhoľnej bane Turów. TASR o tom informuje na základe správy poľskej tlačovej agentúry PAP, ktorá citovala vyjadrenie hovorcu vlády Piotra Müllera.

08.02.2022 11:45 , aktualizované: 20:26
turow Foto:
Poľská baňa Turów nachádzajúcej sa neďaleko českých hraníc.
debata (1)

Hovorca v reakcii na rozhodnutie EK dodal, že Poľsko nedávno dosiahlo ohľadom bane Turów dohodu z Českom, a tak je odvolanie sa voči rozhodnutiu eurokomisie o to viac namieste.

Súdny dvor Európskej únie takisto vyškrtol zo svojho registra prípad českej žaloby pre Turów. Ešte 4. februára o tom rozhodol predseda Súdneho dvora, informoval hovorca súdu Balázs Lehóczki.

Grzegorz Puda, poľský minister financií a regionálnej politiky, taktiež uviedol, že Varšava má v pláne napadnúť rozhodnutie EK. „Sme presvedčení, že musíme urobiť všetko pre energetickú bezpečnosť a zaistenie vykurovania pre Poliakov,“ povedal poslancom Sejmu (dolnej komory parlamentu).

Hovorca EK pre rozpočet a ľudské zdroje Balázs Újvári v utorok oznámil, že nezaplatené pokuty sa týkajú obdobia od 20. septembra do 19. októbra 2021. Komisia podľa jeho slov pristúpi k finančnej kompenzácii v podobe zníženia eurofondov „po desiatich pracovných dňoch od doručenia tohto oznámenia“. Újvári dodal, že EK si tak plní svoju zákonnú povinnosť vyberať pokuty uložené súdom.

Súdny dvor EÚ vlani Poľsku nariadil, že musí zatvoriť hnedouhoľnú baňu Turów, ktorá napĺňa zhruba sedem percent energetických potrieb tejto krajiny. Vo svojom verdikte vtedy rozhodol v prospech českej vlády, ktorá sa sťažovala, že baňa s povrchovou ťažbou negatívne vplýva na životné prostredie – českým obciam v pohraničí odčerpáva podzemnú vodu a takisto sa z nej šíri nadmerný hluk a prach.

Poľsko toto predbežné opatrenie súdu ignorovalo. Súd preto nariadil v septembri 2021 Poľsku platiť denné penále vo výške 500.000 eur. Varšava pokuty nezaplatila ani baňu nezatvorila s odôvodnením, že má kľúčový význam pre energetický sektor krajiny, pripomína PAP.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki a predseda českej vlády Petr Fiala minulý týždeň podpísali dohodu o prevádzke tejto bane. Morawiecki v Prahe vyjadril nádej, že tento problém po podpise zmluvy „prestane existovať“.

Poľsko však naďalej dlhuje Súdnemu dvoru EÚ desiatky miliónov eur v nezaplatených pokutách a EK ho už v januári upozornila, že dlžnú sumu mu môže odrátať z budúcich platieb z fondov EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Baňa Turów