Ukrajinský exprezident Porošenko odmietol Putinovu ponuku na azyl v Rusku

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý čelí na Ukrajine obvineniam z vlastizrady, dnes odmietol ponuku politického azylu v Rusku, ktorú nedávno urobil ruský prezident Vladimír Putin. Doba, kedy sa ruské úrady starali o ukrajinských politikov, sa skončila, vyhlásil Porošenko podľa serveru BBC a poradil Putinovi, aby "si konečne uvedomil, že my si tu na Ukrajine poradíme sami".

08.02.2022 18:54
Petro Porošenko Foto: ,
Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko
debata (6)

„Večná ruská ‚starostlivosť‘ o ukrajinskú politiku a politikov sa už dávno skončila. Stalo sa tak vtedy, keď som bol zvolený za prezidenta Ukrajiny,“ povedal Porošenko, ktorý stál na čele krajiny v roku 2014, krátko potom, čo Rusko po vyhnaní proruského prezidenta Viktora Janukovyča z Kyjeva anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstanie proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny. Zatiaľ čo v máji 2014 bol Porošenko zvolený hneď v prvom kole prezidentských volieb, o päť rokov neskôr prehral v druhom kole duel s populárnym komikom Volodymyrom Zelenským.

Porošenko dnes svojho nástupcu v najvyššej funkcii Zelenského znova obvinil, že prenasledovaním proeurópskej opozície v skutočnosti nahráva Putinovi, čo podľa Porošenka ruský prezident potvrdil svojimi slovami.

Putin na pondelňajšej tlačovej konferencii po päťhodinovom rokovaní s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom pripomenul, že svojho času Porošenkovi ako ukrajinskému prezidentovi sľúbil, že ak narazí v budúcnosti na problémy, Rusko mu poskytne politický azyl. Porošenko vraj vtedy ponuku ironicky okomentoval, ale Putin ju zopakoval s tým, že tak robí bez ohľadu na vážne rozpory ohľadom Donbasu. „Myslím, že urobil veľa chýb v tomto smere. Ale napriek tomu jeho prenasledovanie ako protištátneho zločinca sa mi javí prehnané zo strany terajšieho vedenia. Sme pripravení ľuďom, ako je Porošenko, poskytnúť azyl v Rusku,“ povedal ruský prezident.

Ukrajinské úrady podozrievajú Porošenka, že sa dopustil financovania terorizmu a vlastizrady tým, že sa s Putinovým chránencom, proruským politikom Viktorom Medvedčukom a ďalšími osobami dohodol na prerušení dodávok juhoafrického uhlia a na nákupoch uhlia zo separatistami ovládnutého Donbasu, za čo exprezident vinu odmieta a tvrdí, že je prenasledovaný z politických dôvodov.

Rusko v roku 2014 poskytlo politický azyl Porošenkovmu predchodcovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorý bol vo vlasti v neprítomnosti odsúdený na 13 rokov väzenia za vlastizradu a za napomáhanie agresívnej vojne proti Ukrajine.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Petro Porošenko