Vojne chceme zabrániť, povedal Scholz na stretnutí s Macronom a Dudom

Ruský útok na Ukrajinu by mal ďalekosiahle politické, hospodárske a geostrategické dôsledky. Na dnešnom stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a hlavou poľského štátu Andrzejom Dudom to vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz.

08.02.2022 20:14 , aktualizované: 20:33
Scholz Foto:
Nemecký kancelár Olaf Scholz po stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom vo Washingtone 7. februára 2022.
debata (32)

Dodal, že cieľom riešenia ukrajinskej krízy je zabrániť vojne v Európe. Na tom, že prioritou je zabrániť vojne, sa zhodli aj Duda s Macronom.

„Na hodnotenie situácie máme rovnaký názor,“ povedal Scholz k postoju Nemecka, Francúzska a Poľska. „Naším spoločným cieľom je zabrániť vojne v Európe,“ uviedol s tým, že kľúčové je zachovanie ukrajinskej suverenity.

Macron, ktorý v pondelok rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve a dnes sa v Kyjeve zišiel s ukrajinskou hlavou štátu Volodymyrom Zelenským, zhrnul postoj Západu do troch bodov. Prvým je zabrániť vojne, druhým udržanie jednoty spojeneckých krajín a zabezpečenie ich ochrany a tretím potom obhajoba zásad, ktoré Európa za posledných tridsať rokov rozvinula.

Emmanuel Macron /  Vladimir Putin / Čítajte viac Macron: Európania nebudú mať bezpečie, ak ho nebude mať Rusko

„Mier a stabilita v Európe sú naším najväčším pokladom, ktorý máme povinnosť chrániť,“ vyhlásil francúzsky prezident.

Tiež Duda zdôraznil, že je nevyhnutné nájsť riešenie, aby sa Európa vyvarovala ozbrojeného konfliktu. „Situácia v Európe je najvážnejšia od roku 1989,“ upozornil poľský prezident. V tomto roku sa v strednej a východnej Európe začali rúcať komunistické režimy podriadené Sovietskemu zväzu.

Ukrajina Rusko Charkov pochod jednota účastníci Čítajte viac Poľsko bezodplatne poskytne Ukrajine vojenskú techniku
32 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Ukrajina #Olaf Scholz