Bosnianskosrbský parlament začal rokovať o odchode Srbov z ústredných orgánov

Politický vodca bosnianskych Srbov Milorad Dodik v utorok otvoril rokovanie v parlamente Republiky srbskej o kontroverznom zákone, ktorý má viesť k odchodu tejto etnickej skupiny z ústredných inštitúcií Bosny a Hercegoviny a vytvoreniu vlastných útvarov vrátane armády či výboru súdneho dohľadu.

08.02.2022 23:19
Milorad Dodik Foto:
Milorad Dodik
debata (11)

O zákone sa však nerokuje v zrýchlenom konaní, ako pôvodne avizoval Dodik, informuje agentúra AFP.

Zákon o odchode bosnianskych Srbov z armády, súdnictva a daňového systému tak môže byť predmetom niekoľkomesačných diskusií a účinnosť možno nadobudne až o rok, uvádza ďalej AFP. Plán stiahnutia sa z ústredných inštitúcií Bosny schválil parlament Republiky srbskej ešte v decembri. Dodik vtedy sľúbil, že bosnianski Srbi budú mať do mesiaca vlastný súdny systém.

Dodikove vyjadrenia vyvolali obavy o krehký mier v etnicky rozdelenej Bosne a Hercegovine. V 90. rokoch minulého storočia sa v tejto krajine odohrala občianska vojna, ktorá si vyžiadala 100.000 obetí.

Spojené štáty začiatkom januára uvalili sankcie proti lídrovi bosnianskych Srbov. Obvinili ho z destabilizácie Bosny a Hercegoviny a jej inštitúcií, ako aj z korupcie a nacionalistického rozdeľovania spoločnosti.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán po Slovensku hrá politické hry aj v Bosne
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Bosna a Hercegovina #Milorad Dodik