Peruánsky prezident vymenoval nový vládny kabinet, už štvrtý za šesť mesiacov

Peruánsky ľavicový prezident Pedro Castillo vymenoval v utorok nový vládny kabinet, už štvrtý od svojho nástupu k moci pred šiestimi mesiacmi. Prezident zároveň vymenil premiéra, ktorý v úrade vydržal len tri dni.

09.02.2022 09:38
Pedro Castillo Foto: ,
Peruánsky prezident Pedro Castillo
debata

Funkciu premiéra prevzal počas krátkej ceremónie vo vládnom paláci v hlavnom meste Lima právnik Aníbal Torres. Torres (79) stál na čele ministerstva spravodlivosti od vlaňajšieho júla, keď sa doterajší kabinet ujal moci.

Castillových šesť mesiacov v úrade charakterizovali neúspechy a vnútorné boje vo vláde, ako aj útoky radikálnej pravice, čo odštartovalo i neúspešný pokus o jeho ústavnú obžalobu.

Castillo pred týždňom vymenoval svoj tretí vládny kabinet po prekvapujúcom odstúpení premiérky Mirthy Vásquezovej v súvislosti s nezhodami týkajúcimi sa povýšení v zložkách polície.

„Zdá sa, že Castillo sa stratil v labyrinte. Otázkou je, ako sa z neho dostane. Peruánci preto žijú vo veľkej neistote, nevediac, čo sa zasa stane nabudúce,“ uviedol pre AFP politický analytik a bývalý veľvyslanec Hugo Otero.

Zľava peruánsky prezident Pedro Castillo a nový... Foto: SITA/AP, Martin Mejia
Pedro Castillo / Aníbal Torres / Zľava peruánsky prezident Pedro Castillo a nový premiér Aníbal Torres pózujú počas skladania prísahy v peruánskom parlamente v Lime v utorok 8. februára 2022

Pre ďalšieho politického analytika Eduarda Ballóna sú však Castillove strasti iba „pokračovaním dlhodobej krízy“ v peruánskom politickom systéme, povedal pre denník La República.

Peru zažíva od roku 2017 opakujúce sa záchvevy nestability po tom, ako politickí lídri začali v Kongrese presadzovať návrhy na „voľné miesto“, aby sa náhle zbavili prezidentov. To viedlo krajinu k tomu, že v novembri 2020 mala počas piatich dní troch rôznych prezidentov.

Torres má teraz 30 dní na získanie dôvery Kongresu pre nový kabinet. Ak ho parlament ovládaný pravicovou opozíciou zamietne, Torres bude musieť odstúpiť a Castillo zostaviť piaty kabinet.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peru