Čaputovú v boji o znovuzvolenie podporí SaS

Zuzana Čaputová by mala v prípade opätovnej prezidentskej kandidatúry plnú podporu SaS. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v rámci reakcie na údajné prezidentské ambície generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

09.02.2022 17:52
Čaputová Foto:
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
debata (40)

O tých začal hovoriť minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Zemanová označila Žilinkove politizovanie za neprípustné.

„Pokiaľ by kandidovala súčasná prezidentka Čaputová, strana SaS ju podporí všetkými desiatimi. Má našu plnú podporu a dôveru,“ povedala na tlačovej konferencii Zemanová.

Čaputová zatiaľ neoznámila, či bude opätovne kandidovať na post hlavy štátu. V decembri 2021 hovorila, že jej opätovná kandidatúra nie je nateraz témou. Vyjadriť sa k nej však chce skôr, ako to v minulosti urobil prezident Andrej Kiska.

Ľuboš Blaha Čítajte viac Prezidentská kancelária sa ohradila voči videu, ktoré šíri poslanec Blaha

Zemanová zároveň na tlačovej konferencii uviedla, že politizovanie generálneho prokurátora považuje za „absolútne nevhodné a neprípustné“.

Minister obrany v utorok, keď sa v Národnej rade diskutovalo o obrannej dohode s USA, povedal, že Žilinka začal politickú kampaň a chce sa uchádzať o funkciu prezidenta. Generálny prokurátor v reakcii odmietol vťahovanie jeho osoby a prokuratúry ako nezávislej inštitúcie do politického boja.

Žilinka v utorok požiadal o slovo počas diskusie k obrannej dohode. Poslanci to však hlasovaním odmietli. Jeho prejav podvečer v sále prečítal podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer). Naď kritizoval obsah prejavu, ktorý podľa jeho slov nie je hodný generálneho prokurátora.

parlament, obranná zmluva, Naď, Kollár, nr sr Čítajte viac Prezidentka ratifikovala dohodu s USA. Parlament ju odklepol 79 hlasmi
40 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová