Cyklón Batsirai si na Madagaskare vyžiadal už 92 obetí

Počet obetí cyklónu Batsirai na Madagaskare stúpol na 92 mŕtvych.

09.02.2022 19:41
cyklón Foto:
Cyklón Batsirai, ktorý začiatkom februára spustošil najmä Madagaskar, zasiahol aj susedný ostrov Maurícius. Na snímke žena bojujúca s vetrom a dažďom v nemenovanom meste na Mauríciu.
debata

Pri vyčíňaní cyklónu navyše prišlo o strechu nad hlavou viac ako 112-tisíc obyvateľov. Uviedli to v stredu madagaskarskí predstavitelia. „Sú tu úplné jatky,“ povedal AFP predstaviteľ okresu Ikongo Jean-Brunelle Razafintsiandraofa. Až 71 ľudí zomrelo v okrese Ikongo, asi 530 kilometrov južne od hlavného mesta Antananarivo. „Väčšina domov je postavená z hliny a keď nastanú povodne, domy sú ako blato a zrútia sa,“ povedal Razafintsiandraofa. „Zrútili sa na ľudí, ktorí spali, a pochovali ich.“

Cyklón zničil najmenej 7 500 domov a ďalších 7 000 zaplavil.

Batsirai zasiahol Madagaskar v sobotu a udrel na menej osídlenú poľnohospodársku pobrežnú oblasť. Potom sa presunul a spustošil úrodu ryže vo vnútri ostrova, čo vyvoláva obavy zo zhoršenia humanitárnej situácie. Cyklón Madagaskar opustil v pondelok ráno, vyhol sa pritom metropole Antananarivo a hlavnému prístavu Toamasina na severovýchode krajiny. Zaplavil však domy a zdevastoval zdravotnícke zariadenia, školy, okolo 20 ciest a 17 mostov, čo sťažuje záchranné práce.

Dva týždne do zberu úrody

Ostrovný štát, ktorý má takmer 30 miliónov obyvateľov, sa na svojom juhu už skôr kvôli veľkému a dlhotrvajúcemu suchu stretával s nedostatkom potravín. Svetový potravinový program (WFP) uviedol, že Batsirai situáciu ešte zhoršil tým, že zničil úrodu, ktorá bola len dva týždne pred zberom.

Vláda a rôzne humanitárne organizácie sa snažia ľuďom na mieste pomôcť, poskytujú im jedlo, základnú zdravotnú starostlivosť, kuchynské vybavenie, prikrývky a hygienické potreby, podotkla AFP.

Detský fond OSN (UNICEF) sa obáva, že obeťami Batsirai sa stali z veľkej časti maloleté osoby. Madagaskar má mladú populáciu, deti a dospievajúci ju tvoria viac ako z polovice.

Bola to už druhá ničivá búrka, ktorá udrela na tento ostrov počas dvoch týždňov. Predchádzajúci cyklón Ana, ktorý zasiahol aj niektoré východoafrické krajiny, na Madagaskare zabil 55 ľudí a 130 000 obyvateľov muselo opustiť svoje domovy, pripomenula agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #madagaskar #cyklón