Starosta Kličko chystá v Kyjeve letecké kryty aj obranu pred kyberútokmi

Kyjevský starosta a bývalý boxerský šampión Vitalij Kličko pripravuje ukrajinskú metropolu na možný útok Ruska. Zvyšuje obranu pred kybernetickými útokmi, preveruje letecké kryty zo sovietskych čias a vyzýva občanov na vstup do vojenských záloh, informovala agentúra Reuters.

09.02.2022 21:03
kličko Foto:
Plagát z apríla 2020 v centre ukrajinskej metropoly Kyjev cituje Vitalija Klička s nápisom „Prestaňte sa flákať“ a vyzýva ľudí, aby zostali doma a chránili sa pred koronavírusom.
debata (21)

Rusko v posledných mesiacoch zhromaždilo pri ukrajinských hraniciach desiatky tisíc vojakov. Vyvolalo tým obavy Kyjeva aj Západu, že sa pripravuje na vojenskú ofenzívu proti Ukrajine. Moskva popiera, že má v pláne susednú krajinu napadnúť, a naopak tvrdí, že sa obáva o vlastnú bezpečnosť.

Pripravení na najhoršie

Päťdesiatročný Kličko, ktorý mal v dobách svojej aktívnej boxerskej kariéry prezývku Doktor železná päsť, hovorí, že v meste panika nepanuje. Podľa neho však musia byť občania pripravení na najhoršie. „Preto je v našom meste už pripravených 5 000 krytov. Môže sa tam zachrániť vyše dvoch miliónov ľudí,“ povedal Reuters vo svojej kancelárii na kyjevskej radnici.

„Pokiaľ ide o súčasnú situáciu, myslím, že v našom meste a v našej krajine nie je jediný občan, ktorý by o súčasnej situácii nehovoril. Samozrejme, že celá spoločnosť je dosť znepokojená,“ povedal starosta. „Nechceme vojnu, ale keď ide o našu územnú celistvosť, keď dôjde na otázku našej nezávislosti, potom nemáme inú možnosť. Musíme brániť našu krajinu, naše domovy, naše rodiny, naše hodnoty,“ dodal.

Ukraine Tensions Čítajte viac Mathernová: Zo strany Ruska hrozia dva scenáre

Kličko uviedol, že bombardovanie civilného obyvateľstva je nepravdepodobné. Americkí predstavitelia však tento víkend upozorňovali, že v najhoršom prípade nemožno vylúčiť hromadné civilné obete.

Brat narukoval

Ukrajina varovala pred možnosťou kybernetických útokov na kľúčovú infraštruktúru, či už ako súčasť eventuálnej vojenskej ofenzívy, alebo ako spôsob vyvolania nestability a zasiahnutia finančného systému krajiny. Rusko akúkoľvek úlohu v predchádzajúcich kybernetických útokoch na Ukrajinu a ďalšie ciele poprelo.

„Chránime všetky infraštruktúrne objekty. Teraz máme podrobný plán, ako všetko ochrániť pred prípadným útokom na Ukrajinu,“ povedal Kličko. „Máme konkrétny plán, máme akčný plán, čo by sme mali urobiť. Dúfame, že sa nič nestane, ale každopádne musíme byť pripravení,“ uviedol pri obrazovke, ktorá znázorňuje dodávky vody a elektrickej energie v meste.

Brat Vitalija Klička Vladimir minulý týždeň narukoval k ukrajinským rezervistom. Obaja majú dlhoročné väzby na Nemecko a hovoria nemecky, Vitalij sa však v minulých dňoch nezdráhal skritizovať neochotu Berlína dodávať Ukrajine zbrane. D odávku 5000 nemeckých vojenských prilieb Kyjevu označil za „vtip“.

„Politická podpora, finančná podpora a zbrane na obranu sú pre nás veľmi dôležité, musíme našu krajinu brániť s modernou výzbrojou,“ uviedol v rozhovore, ktorý sa odohrával v nemčine.

Vatikán Nový rok pápež omša Čítajte viac Pápež vyhlásil, že vojna na Ukrajine by bola šialenstvom, a podporuje rozhovory
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vitalij Kličko #Kyjev #Ukrajina