Pakistanská polícia pátra po šarlatánovi, ktorý zatĺkol tehotnej žene klinec do hlavy

Pakistanská polícia pátra po mužovi, ktorý tehotnej žene zatĺkol klinec do hlavy. Podľa dotyčnej sa muž vydával za liečiteľa a sľuboval, že jej úkon zaistí narodenie chlapca. Informoval o tom dnes spravodajský web BBC.

09.02.2022 22:33
pakistan, polícia Foto:
Šéf péšávarskej polície Abbás Ahsan si prezerá röntgenový snímok ženy, ktorá prišla do nemocnice s klincom v hlave.
debata (2)

Žena sa najprv snažila päť centimetrov dlhý klinec vytiahnuť kliešťami, čo sa jej nepodarilo. Následne prišla do nemocnice v Péšávare, kde podstúpila operáciu.

Najprv lekárom tvrdila, že si zranenie privodila sama. Neskôr ale priznala, že sa zverila do rúk údajného liečiteľa, ktorý sľuboval, že jej zaistí narodenie chlapca.

Polícia začala prípad vyšetrovať po tom, čo sa röntgenové snímky objavili na internete.

Žena bola podľa lekára Haidera Chána pri príchode do nemocnice „plne pri vedomí, ale v obrovských bolestiach“.

Odporúčanie susedky

Zamestnanci nemocnice miestnemu denníku Dawn povedali, že sa žena do rúk samozvaného liečiteľa zverila na základe odporúčania jednej susedky. Podľa nich má žena tri dcéry a manžel sa jej vyhrážal, že ju opustí, ak mu porodí ďalšie dievčatko.

„Je v treťom mesiaci tehotenstva, a pretože sa bála svojho muža, išla za duchovným liečiteľom,“ povedali denníku zamestnanci nemocnice.

V mnohých juhoázijských krajinách je syn považovaný za lepšiu poistku finančného zabezpečenia rodičov ako dcéra, čo nahráva vykorisťovanie žien zo strany „duchovných liečiteľov“.

taxi, cestovanie, mobil, telefón, turistka, internet, smartfón, žena, kučeravé vlasy, auto, internet, biznis, černoška, úsmev Čítajte viac V Karáčí šoférujú taxíky ženy. Bojujú tak proti sexuálnemu obťažovaniu

Duchovní liečitelia sa v Pakistane vyskytujú v pomerne hojnej miere, a to najmä v kmeňových komunitách na severozápade krajiny. Ich praktiky sú založené na súfijskej tradícii, niekedy popisovanej ako forma islamského mysticizmu. Väčšina škôl islamu ich praktiky zakazuje.

Prípad nenahlásili

Šéf péšávarskej polície Abbás Ahsan v utorkovom tweete oznámil zriadenie zvláštneho vyšetrovacieho tímu, ktorého úlohou bude „postaviť pred súd falošného liečiteľa, ktorý si zahrával so životom nevinnej ženy a zatĺkol jej do hlavy klinec, pričom jej klamlivo sľuboval dieťa mužského pohlavia.“

Polícia niekoľko dní vypočúvala zamestnancov nemocnice a podľa Ahsana zisťuje, prečo incident polícii nenahlásili, keď sa im žena zverila do starostlivosti. Žena po odstránení klinca nemocnicu opustila. Polícia sa ju snaží vypátrať v nádeji, že jej pomôže identifikovať páchateľa.

„Čoskoro toho čarodejníka dopadneme,“ povedal Ahsan.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan