Lavrov pripustil dočasnú čiastočnú evakuáciu ruských diplomatov z Kyjeva

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok nevylúčil čiastočnú evakuáciu diplomatov z Ukrajiny. Stalo by sa tak v súvislosti s podobnými krokmi Spojených štátov a Británie.

10.02.2022 11:21 , aktualizované: 16:42
debata (126)

Podľa spravodajského webu RBK to Lavrov vyhlásil na vo štvrtok na tlačovej konferencii po stretnutí s britskou ministerkou zahraničných vecí Liz Trussovou.

Lavrov vysvetlil, že v Moskve sa už zaoberali tézou, že „Anglosasi niečo chystajú, keď evakuujú svojich ľudí (z Ukrajiny). Aj my sme sa prizreli ich konaniu a zrejme tiež odporučíme pracovníkom našich diplomatických inštitúcií, ktorých prítomnosť nie je nevyhnutná, aby sa na chvíľu vrátili domov,“ povedal.

Existenciu úvah o dočasnom stiahnutí časti personálu z ruského veľvyslanectva v Kyjeve potvrdil pre agentúru TASS aj nemenovaný zdroj z tejto diplomatickej mi­sie.

Dnešné rokovania s Trussovou o situácii na Ukrajine neviedli podľa Lavrova k výrazným zmenám. Konštatoval, že je sklamaný výsledkami stretnutia, a rozhovor s britskou kolegyňou označil za „rozhovor nemého s hluchým“. „Zdá sa, že počúvame, ale nepočujeme,“ uviedol Lavrov.

Šéfka britskej diplomacie však podobne ako jej ruský kolega vyjadrila nádej, že rokovania s Ruskom budú pokračovať.

Lavrov zároveň označil svoje stretnutie s Trussovou za „bezprecedentné“ a podotkol, že sa uskutočnilo v predvečer rokovaní ministrov obrany oboch krajín.

Ruský minister zahraničia tiež poznamenal, že ministri zahraničných vecí oboch štátov sa naposledy stretli v roku 2017, keď funkciu šéfa britskej diplomacie zastával súčasný premiér Boris Johnson.

Koncom januára americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo evakuáciu rodín amerických diplomatov z Ukrajiny, a to z dôvodu „hrozby vojenskej akcie zo strany Ruska“. Ministerstvo tiež povolilo dobrovoľný odchod zamestnancov americkej administratívy a uviedlo, že občania USA by mali zvážiť svoj odchod z Ukrajiny.

Následne začal svojich členov diplomatickej misie v Kyjeve evakuovať aj Londýn, ktorý nariadil návrat približne polovici britských diplomatov pôsobiacich na tomto veľvyslanectve.

TASS pripomenul, že stiahnutie svojich diplomatov a ich rodín pre hrozbu ďalšej eskalácie na východe Ukrajiny avizovali aj Austrália, Nemecko, Kanada či Japonsko. Ukrajinské vedenie toto rozhodnutie označilo za predčasné a neodôvodnené.

Lavrov: Ultimáta a vyhrážky Západu voči Rusku sú cestou, ktorá nikam nevedie

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok vyhlásil, že vyhrážky Západu voči Moskve neprinesú zmiernenie napätia súvisiaceho s Ukrajinou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Ideologický prístup, ultimáta, vyhrážky… to je cesta, ktorá nikam nevedie,“ povedal Lavrov na začiatku rozhovorov s britskou ministerkou zahraničných vecí Liz Trussovou v Moskve.

Štvrtkové rozhovory Lavrova s Trussovou v Moskve sú najnovším kolom diplomatických stretnutí zameraných na zmiernenie napätia okolo Ukrajiny.

Západní lídri obviňujú Rusko zo zhromažďovania veľkého počtu vojakov pri hraniciach bývalej sovietskej republiky, čo môže znamenať blížiaci sa útok.

Lavrov obvinil diplomatov v európskych hlavných mestách a vo Washingtone z čoraz väčšieho využívania vyhrážok a ultimát voči Rusku a vyhlásil, že tento prístup je nediplomatický.

Lavrov opísal svoje stretnutie s Trussovou – teda prvú návštevu britského ministra zahraničných vecí v Rusku od roku 2017 – za „bezprecedentné“.

Povedal, že ak chce Británia zlepšiť vzťahy s Moskvou, „my budeme, samozrejme, konať recipročne“. Dodal, že dvojstranné vzťahy sú „na najnižšom bode za posledné roky“.

Stretnutie v Moskve sa koná pred ďalšou schôdzkou – medzi britským ministrom obrany Benom Wallaceom a jeho ruským náprotivkom Sergejom Šojguom v Moskve v piatok.

Trussová v úvode stretnutia s Lavrovom povedala, že Británia „nemôže ignorovať“ zhromažďovanie vojakov na hraniciach Ukrajiny ani „pokusy podkopať ukrajinskú suverenitu“.

„Je aj iná cesta, diplomatická cesta, ktorá sa vyhne konfliktu a krviprelievaniu,“ vyhlásila.

„Som tu, aby som vyzvala Rusko, nech sa vydá po tejto ceste,“ doplnila šéfka britskej diplomacie.

Návšteva Trussovej v Moskve je najnovším z celého radu diplomatických krokov Západu počas tohto týždňa, ktorými sa snaží zabrániť ruskej invázii na Ukrajinu.

Lídri západných krajín varujú, že Rusko sa pripravuje na vystupňovanie konfliktu, pričom okolo svojho suseda zhromaždilo približne 100.000 vojakov.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine