Frederiksenová: Dánsko plánuje povoliť americkým jednotkám vstup na svoje územie

Dánsko je v súlade s novou bilaterálnou obrannou dohodou s USA pripravené vpustiť na svoje územie amerických vojakov. Oznámila to vo štvrtok dánska premiérka Mette Frederiksenová, ktorú cituje agentúra AFP.

10.02.2022 17:35
Mette Frederiksenová Foto: ,
Dánska premiérka Mette Frederiksenová
debata (31)

Jej vyhlásenie prišlo v čase narastajúceho napätia medzi Západom a Moskvou v súvislosti s otázkou Ukrajiny. Dánsko, ktoré sa počas uplynulých dvoch desaťročí ako členská krajina NATO stalo jedným z najbližších európskych spojencov USA v rámci tohto vojenského zoskupenia, bojovalo po boku amerických síl v Iraku.

„Spojené štáty oslovili Dánsko a navrhli mu bilaterálnu spoluprácu v oblasti obrany,“ uviedla Frederiksenová. „Presný charakter tejto spolupráce ešte nebol definovaný, ale mohla by zahŕňať prítomnosť amerických jednotiek, materiálu a vojenského vybavenia na dánskom území,“ dodala.

Rokovania nie sú výsledkom súčasnej krízy medzi Ruskom a Ukrajinou, ale táto kríza ilustruje potrebu užšej spolupráce, zdôraznila šéfka dánskej vlády.

„NATO a Spojené štáty sú garantmi našej bezpečnosti. To je dôvodom, prečo spájame sily s USA, keď sú západné hodnoty ako demokracia a sloboda ohrozené,“ povedal dánsky minister obrany Morten Bödskov.

Minulý týždeň podpísali vo Washingtone dohodu o obrannej Slovensko a Spojené štáty. Signatárom za Slovensko bol minister obrany Jaroslav Naď, za USA šéf diplomacie Antony Blinken.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Dánsko #vojna na Ukrajine #Mette Frederiksenová