Katolíkov vo svete pribudlo, kňazov je ale menej

Počet katolíkov vo svete v predminulom roku mierne vzrástol. Ukazujú to údaje z oficiálnej cirkevnej ročenky, ktorú dnes zverejnili vatikánske médiá. Podľa ročenky v roku 2020 na svete žilo 1,36 miliardy "pokrstených katolíkov", o 16 miliónov viac ako v roku 2019. Naopak počet kňazov aj mníšok klesá.

10.02.2022 20:11
Vatikán pápež audiencia generálna Foto: ,
Zľava vedúci vatikánskeho protokolu monsignor Leonardo Sapienza, pápež František a Majster pápežských liturgických obradov Mons. Guido Marini žehnajú veriacim na záver pravidelnej generálnej audiencie v Aule Pavla VI. vo Vatikáne v stredu 2. februára 2022.
debata (7)

Katolíci tak podľa výpočtov vatikánskych štatistikov predstavovali 17,7 percenta svetovej populácie. Miera sa medziročne nezmenila. Skoro polovica katolíkov žije na americkom kontinente. Medziročne sa zvýšila váha Ázie a Afriky, kde sa počet katolíckych veriacich zvýšil o dve percentá. Naopak váha Európy klesla na 21 percent.

Dáta za rok 2020 potvrdzujú klesajúci záujem o kňazskú službu. Počet kňazov sa medziročne znížil o zhruba jedno percento na asi 410-tisíc mužov. Výraznejšie počty rástli len v Ázii a Afrike, kde však na jedného kňaza tiež pripadalo najviac veriacich. O bezmála dve percentá klesol počet mníšok. Menej je tiež mužov, ktorí sa pripravujú na kňazskú dráhu.

Niektorí kritici poukazujú na to, že medzi vysokými cirkevnými hodnostármi sú nadpriemerne zastúpení muži z Európy, napriek klesajúcej váhe „starého kontinentu“ medzi veriacimi. Podľa oficiálnych vatikánskych údajov z 214 žijúcich kardinálov ich pochádza cez 100 z Európy. Z nových kardinálov, ktorých menoval od nástupu do čela cirkvi pápež František, ich však väčšina pôsobí mimo európskeho kontinentu.

Stanislav Zvolenský / Cirkev / Náboženstvo / Kríž / Viera / Čítajte viac SaS chce otvoriť Vatikánsku zmluvu aj financovanie cirkví. Záborská je proti
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #katolícka cirkev #katolíci #veriaci