Ďalší olej do ohňa napätia. V Dnipre vymenili bieloruskú vlajku za tú „opozičnú“

Medzi Bieloruskom a Ukrajinou vypukol ďalší diplomatický konflikt - tentoraz pre "škandál" v ukrajinskom meste Dnipro, kde na námestí pri radnici bieloruskú štátnu vlajku nahradili bielo-červeno-bielou zástavou používanou bieloruskou opozíciou.

10.02.2022 21:48
lukašenko Foto: ,
Alexandr Lukašenko
debata (9)

Primátor mesta Dnipro Borys Filatov podľa agentúry TASS vysvetlil, že zámena vlajky bola „iniciatívou mladých ľudí“, ktorí nesúhlasia s politikou Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka voči Ukrajine a jeho výrokmi na adresu Kyjeva.

Bieloruská strana to naopak považuje „za akt štátneho vandalizmu“, ktorý je „v rozpore s medzinárodnými štandardmi“. Do Kyjeva bola preto zaslaná protestnú nótu.

Minsk zároveň požaduje vrátenie štátnej vlajky na jej pôvodné miesto, ako aj oficiálne ospravedlnenie a vyšetrenie „hanobenia oficiálnych symbolov iného štátu“. Domáha sa tiež prijatia „komplexných opatrení, aby sa podobné incidenty v budúcnosti neopakovali“.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov pripustil dočasnú čiastočnú evakuáciu ruských diplomatov z Kyjeva

Bieloruská prokuratúra medzičasom začala Filatova stíhať pre podozrenie z podnecovania nenávisti na základe etnickej príslušnosti.

Vlajka nie je zakázaná

Filatov podľa denníka Ukrajinská pravda uviedol, že bielo-červeno-biela vlajka používaná bieloruskou opozíciou nie je na Ukrajine zakázaná. Vysvetlil, že miestna mládež z participačného rozpočtu osadila pri radnici stožiare s vlajkami štátov, ku ktorým sa hlásia národnostné menšiny.

„Majú právo tieto vlajky meniť, ako chcú“, poznamenal primátor, ktorý pripomenul, že táto vlajka – na rozdiel od nacistických či komunistických symbolov – nie je na Ukrajine zakázaná.

Filatov dodal, že miestna mládež môže na námestí pri radnici vyvesiť „akékoľvek vlajky – aj dúhové“, pretože na to má právo a miestne úrady jej v tom nemajú ako zabrániť, „lebo Ukrajina je slobodná krajina“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Ukrajina #Dnipro