V Mexiku zabili tento rok už piateho novinára

V Mexiku od začiatku tohto roka zabili už piateho novinára, vyplýva z bilancie agentúry AFP založenej na údajoch organizácie Reportéri bez hraníc (RSF).

11.02.2022 10:03
Mexiko / vlajka / Foto: ,
debata (4)

Vo štvrtok zastrelili v aute v štáte Oaxaca na juhu tejto krajiny, ktorá je pre žurnalistov mimoriadne nebezpečná, šéfa spravodajského portálu Noticias Hebera Lópeza Vázqueza. Pre televíznu stanicu Milenio to povedal prokurátor Arturo Calvo.

Calvo uviedol, že dvaja podozriví boli zadržaní po tom, čo sa pokúsili z miesta činu utiecť. Polícia zaistila aj ich zbrane. Kto si vraždu objednal, zatiaľ nie je známe.

Reportéri bez hraníc zaraďujú Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov. Podľa údajov mexickej vlády zabili v krajine od decembra 2018 už vyše 50 žurnalistov. Vlani boli v Mexiku zabití najmenej siedmi novinári, avšak nie je možné s určitosťou povedať, že všetky tieto úmrtia súviseli s ich prácou.

Mexickí predstavitelia v stredu uviedli, že pre podozrenie z januárovej vraždy reportérky Lourdes Maldonadovej Lópezovej v meste Tijuana zadržali trojicu mužov. Jej zabitie vyvolalo medzinárodné odsúdenie a spustilo výzvy na adresu mexickej vlády, aby vyvinula väčšie úsilie na ochranu pracovníkov médií. Ešte pred Maldonadovou Lópezovou prišiel o život fotoreportér Margarito Martínez.

Úrady takisto vyšetrujú vraždu novinára a aktivistu Josého Luisa Gambou v meste Xalapa v štáte Veracruz ležiacom na východe Mexika. Gamboa previezli do nemocnice 10. januára po tom, čo ho pobodali a nechali ležať na ulici. Štvrtou obeťou bol kameraman a videoeditor Roberto Toledo pracujúci pre lokálny spravodajský portál Monitor Michoacán.

pištoľ, zbraň, lúpež, krádež, zlodej Čítajte viac V Mexiku zavraždili druhého novinára za týždeň
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #novinári